"Янините девет братя" откриват оперния фестивал в Цари Мали град
24 авг 2020БТА

"Янините девет братя" откриват оперния фестивал в Цари Мали град

          С операта "Янините девет братя" от Любомир Пипков се открива фестивалът "Портал на два свята" в Цари Мали град, съобщиха организаторите от Софийската опера и балет.

          За произведението, чието действие се развива през далечната 1361 г. критиката пише: "Когато един оперен театър постави "Янините девет братя", това означава, че театърът веднага се включва в решаването на съдбоносни проблеми на българската национална култура". Постановката на режисьора Пламен Карталов се играе с успех и на сцената на Болшой театър, по време на гастрола на нашата опера в Москва през 2018 г., припомнят от операта.

          Както писа БТА, "Портал на два свята" продължава от 29 август до 7 септември и това е шестата сцена на Софийската опера и балет за летния сезон - след голямата сцена в столицата, тази в Панчарево, киноцентъра в Бояна, парка на Военна академия и Белоградчишките скали.

          На 30 август програмата продължава с "Кармен" от Жорж Бизе, на 3 септември - "Зорба гъркът" от Микис Теодоракис, 4 септември - "Кармина Бурана" от Карл Орф. В три поредни вечери, на 5, 6 и 7 септември, ще се играе мюзикълът Mamma Mia! с песните на ABBA.

       /МХ/