Втора неделя с „Пръстенът на нибелунга“ по БНТ
07 окт 2023Софийска опера и балет

Втора неделя с „Пръстенът на нибелунга“ по БНТ

Тетралогията ще бъде излъчена в 12 поредни недели до 17 декември

Скъпи приятели!
С удоволствие ви напомняме, че втората част на операта „Рейнско злато“ от Рихард Вагнер ще бъде излъчена тази неделя от 13.30 ч. по БНТ 1.

Телевизионното представяне на тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ започна миналата неделя, 1 октомври, а първата част на „Рейнско злато“ достигна до хиляди зрители.

Записът е реализиран по време на премиерните спектакли през месец юли, в рамките на впечатляващия Вагнеров фестивал на Софийската опера.  

Новата постановка на „Пръстенът на нибелунга“ е последният шедьовър на режисьора Пламен Карталов. „Пръстенът“ среща за втори път зашеметяващата фантазия на режисьора и се превръща в поредния негов майсторски прочит на творбата на немския композитор.

В солистичния състав са включени най-големите звезди на Софийската опера – Мартин Илиев, Цветана Бандаловска, Радостина Николаева, Костадин Андреев, Мариана Цветкова, Николай Петров, Гергана Русекова, Петър Бучков, Даниел Острецов, Красимир Динев, както и гостите Йорданка Дерилова, Томас Хол и Кристиян Чер. Сценографията е на Ханс Кудлих, художественото осветление на Андрей Хайдиняк, костюмите на Християна Михалева – Зорбалиева.

Диригент в четирите вечери на премиерните спектакли бе Константин Тринкс – фантастичен диригент, чието музициране и разбиране на вагнеровата музика покори цялата зала.

За първи път в историята на Българската национална телевизия бива заснемано подобно мащабно произведение, чието времетраене е около 16 часа. Беше търсено и намерено най-доброто решение за разположението на камерите, така че да не се пречи на действието на сцената, а също и да не бъде притеснявана публиката. Телевизионният екип направи репетиция с камери по време на генералните репетиции и имаше привилегията да получи безценната помощ на акад. Карталов, за да бъде заснета продукцията най-достоверно и в синхрон с режисьорската концепция.

Режисьори на най-мащабното оперно произведение са акад. Пламен Карталов и Милен Иванов, режисьор на пулт е Катя Груева, отговорен оператор е Георги Илиев, а музикален редактор е Бронислава Игнатова.

Цялата тетралогия се излъчва със субтитри на български език.

Нека в неделния следобед да споделим заедно тези вълшебни спектакли и да се насладим на чудната музика на Рихард Вагнер!

  • Снимка: РЕЙНСКО ЗЛАТО / DAS RHEINGOLD
  • Снимка: РЕЙНСКО ЗЛАТО / DAS RHEINGOLD
  • Снимка: РЕЙНСКО ЗЛАТО / DAS RHEINGOLD
  • Снимка: РЕЙНСКО ЗЛАТО / DAS RHEINGOLD