Видео покани от хореографа и премиер солистите за премиерата на балета "Ана Каренина" от Чайковски в Софийската опера и балет
26 яну 2023Софийска опера и балет

Видео покани от хореографа и премиер солистите за премиерата на балета "Ана Каренина" от Чайковски в Софийската опера и балет

Заповядайте на първата балетна премиера за 2023 г. на сцената на Софийската опера.

Ще можете да се насладите на блестящата постановка на „Ана Каренина“ по романа на Лев Толстой и с музиката на П. И. Чайковски.

Драматичният сюжет е пресъздаден от хореографията на международно признатия артист Лео Муич, който в първата си среща с балета на Софийската опера прави нова редакция на творбата, специално за националлната трупа.

В главните роли са примабалерините Марта Петкова и Катерина Петрова, премиерсолистите Никола Хаджитанев, Цецо Иванов и Емил Йорданов. В спектакъла ще звучи цигулката на Стоимен Пеев от „София квартет“, гласовете на Александрина Стоянова и Виолета Радомирска.

Диригент е Андрей Галанов.

Премиерните спектакли са на 27, 28 и 29 януари и 2, 3 и 4 февруари.

Видео покана от световноизвестния хореограф и режисьор Лео Муич за премиерата на балета "Ана Каренина"



Основните теми в спектакъла са предателството, вярата, семейството, брака, имперското руско общество, страстта, селският срещу градския живот.

Видео покана от прима балерината Марта Петкова



Видео покана от премиер солиста Никола Хаджитанев



Видео покана от прима балерината Катерина Петрова



Широко възприеман като кулминация на литературния реализъм, „Ана Каренина“ разказва любовната история на петербургската аристократка Ана Каренина на фона на феодалното руско общество от края на ХІХ в.

Видео покана от премиер солиста Цецо Иванов

Видео покана от премиер солиста Емил Йорданов



В балетния спектакъл "Ана Каренина" по музика на П. И. Чайковски, литературният шедьовър на Лев Толстой среща въображението на световно известния режисьор и хореограф, Лео Муич.

Проектът е реализиран с подкрепата на Столична община.