"Великият Гетсби" - Отзив от Митя Хрусанова, журналист
01 апр 2024Софийска опера и балет

"Великият Гетсби" - Отзив от Митя Хрусанова, журналист

Един разстърстващ , завладяващ емоционално, уникален спектакъл -  балетът "Великият Гетсби" на сцената на Софийска опера и балет.

Истинско творчество на световно ниво на големия с международно признание хореограф и режисьор , хърватина Лео Муич.  За втори път след "Ана Каренина", той поставя балет у нас по големи класически произведения. Изключителна динамична хореография, на места с драматизъм, направо спираща дъха при  изпълненията на отделните групи танцьори. Блестящо представяне на кордебалета на Софийската опера.

Музиката е подбрана  лично от самия Лео, това са американските композитори: Джордж Гершуин, Филип Глас, Глен Милър, Ленард Бърнстейн и др.

За красотата на сцената пък допринасят изключителните костюми на художничката Мануела Шабанович.

А какво да кажа за изпълнението на обожаваната от мен Марта Петкова! Тя е съвършена в изпълненията си ,тя почти не стъпва на подиума, "тя прехвръква"  от ръце в ръце на своите партньори Никола Хаджитанев /Том/ Фредерико Пинто/Гетсби/ и др.

Гордея се с българския балет след представянето на тези два спектакъла, създадени от Лео Муич на родна сцена " Ана Каренина" и "Великият Гетсби"!

Нашият балет е наистина на световно равнище!