"Вълшебната флейта" се завръща с нов прочит в Софийската опера
19 мар 2024БНТ

"Вълшебната флейта" се завръща с нов прочит в Софийската опера


Операта "Вълшебната флейта" се завръща в афиша на Софийската опера с една нестандартна постановка, далеч от приказно клише, до което обичайно прибягват режисьорите.

Разказът е пренесен в началото на 20 век и поставя акцент върху екзистенциалните стойности и вътрешния компас, който всеки човек носи в себе си. Режисьорката Вера Петрова държи до публиката да достигне посланието на Моцарт за мъдростта и хармонията, чийто символ е звукът на вълшебната флейтата.

В съзнанието на масовия зрител "Вълшебната флейта" се свързва точно с тази ария. Но операта на Моцарт е много повече от това. Дълбоките послания, които композиторът е закодирал в нея, завинаги поставят на тази творба етикета "Масонската опера на Амадеус". Вера Петрова не бяга, а напротив, ориентира творческата си работа точно в тази посока.

"Знаете, че масоните са тайни общества, но това, което сме проучили като екип е, че всъщност най-интересният ритуал при тях е рисуването на черната дъска на всичките символи и оставянето на ученика или бъдещия чирак да разпознае символите. Да ги свърже, да ги разбере какво означават и след това тази дъска се изтрива. Само че при нас функцията е поставена по друг начин, защото всъщност не символите са важни, а звукът на флейтата в самите нас", казва Вера Петрова - режисьор.

Всъщност в операта има не една, а две флейти. Първата е тази, с която Памина и Тамино минават през огън и вода, за да заслужат любовта си. А втората виси на врата на Папагено и в тази постановка е много, ама много специална.

"Специфично направена само за "Вълшебната флейта" папагенова флейта, която е от тоновете от сол до ре. Много скъп инструмент за това, което представлява - просто едно малко парченце дърво, което струва около 1000 лева и е много интересно произведение. Изключително точен е инструментът, не е много простичко да свириш на духов инструмент, въпреки че аз съм певец, но се оказа доста сложно нещо", разказа Атанас Младенов.

Артисти и постановъчен екип са обединени от едно желание - поне малко да запълнят дефицита от моцартови заглавия в афишите на българските оперни театри. Защото музиката на Моцарт омагьосва.

Вижте още във видеото

https://bntnews.bg/news/valshebnata-fleita-se-zavrashta-s-nov-prochit-v-sofiyskata-opera-1271010news.html