"Вълшебната флейта" на сцената на Софийската опера
Снимка: Вера Петрова / Photo: Vera Petrova
13 мар 2024БНР

"Вълшебната флейта" на сцената на Софийската опера

В Софийската опера и балет ще бъде представен спектакъла "Вълшебната флейта" на Волфганг Амадеус Моцарт с либрето от Емануел Шиканедер. Спектаклите са шест - 14, 15, 16, 17, 29 и 30 март 2024 година.

Диригент-постановчик е Светослав Борисов, първи диригент и заместник-музикален директор на оперния театър в Магдебург, Германия. Режисьорската концепция е на Вера Петрова. За декорите е ангажирана ирландската художничка Моли О`Катън, а костюмите са на Марта Миронска. Художественото осветление е на Саймън Бенисън, хореографията на Риолина Топалова, а диригент на хора е Виолета Димитрова. Последните две представления ще дирижира Александра Любчански. Спектакълът е с участието на оркестъра и хора на Софийската опера. Подробности разказа Вера Петрова.

"Светът на изкуството е единственият, който може да прехвърли мостове между всички хора по света. Това е сложна творба. Много хубава, много разнообразна, много еклектична. Всъщност ние всичките се завъртяхме около идейната концепция на Моли О`Катън, едната сценографка, която ни вкара в 1920 година. Първоначално всеки един от нас изпита своя шок, но пък колкото повече разговаряхме и се увличахме, толкова повече разбирахме, че нейната концепция за театър много ни допада, дава ни един съвсем друг свеж поглед над нещата", сподели тя.

По думите й балансът е търсен внимателно, от една страна за да са верни на текста, а от друга да се спази цялата театралност, която е заложена в произведението. Освен това каза, че фразировачната трудност при всички партии, стилистиката, прозрачността правят "Вълшебната флейта" предизвикателство за всеки театър по света.

За централните партии са избрани както български, така и гостуващи чуждестранни певци. Като жрецът Зарастро ще се представят Ангел Христов, Бисер Георгиев и Петър Бучков. Ролята на Царицата на нощта е поверена на Бригита Симон, Диана Василева и Луцие Канькова, а красивата ѝ дъщеря Памина ще изпълнят Силвия Тенева и Стефани Кръстева-Павлова. Във влюбения в нея Тамино ще се превъплътят Благой Нацоски, Емил Павлов и Хрисимир Дамянов, а във веселия му спътник Папагено – Атанас Младенов и Гжегош Собчак. Диана Алексе и Станислава Момекова са Папагена; Красимир Динев и Пламен Димов-Гранджан – Моностатос. Участват още Николай Павлов, Николай Петров, Елеонора Джоджоска, Ина Петрова, Силвана Пръвчева, Вивиен Георгиева, Наталия Стоянова, Александрина Стоянова-Андреева, Весела Янева и други.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.



https://bnr.bg/sofia/post/101962018/valshebnata-fleita-na-scenata-na-sofiiskata-opera