Вагнеровият фестивал на Софийската опера започва с премиера на „Лоенгрин“
28 мар 2024Софийска опера и балет

Вагнеровият фестивал на Софийската опера започва с премиера на „Лоенгрин“

Скъпи приятели, споделяме с вас радостта си, че репетициите на операта „Лоенгрин“ от Рихард Вагнер вече текат усилено. Това е последната премиера на Софийската опера за този творчески сезон, а постановката ще бъде представена по време на Вагнеровия фестивал през юни тази година. Режисьор е Пламен Карталов, а премиерните спектакли са на 13 и 23 юни.

С чувство на вдъхновение, оптимизъм и вяра във вас започваме работата върху „Лоенгрин“, каза Пламен Карталов още на първата среща с певците, които ще влязат в главните роли.

„От 2010 година редим тези заглавия, докато не обединихме всичките 7 в един фестивален цикъл. Поради огромния интерес, а също и увереността и самочувствието от това, че ние представихме нашия Вагнер на много големи сцени, мисля, че куражът трябва да продължи.“

За новата постановка Пламен Карталов работи интензивно със сценографа Ханс Кудлих, към тях в тясно сътрудничесто се присъединяват Свен Йонке и Гудрун Гайблингер.

„Лоенгрин“ е опера на светлината. Лоенгрин е слънцето. Лебедите и рицарите са носителите на позитивната, на чистата енергия.

Ще се опитаме да направим един романтичен спектакъл, разбираем за публиката, и по този начин да работим със сетивността и енергиите на взаимоотношенията на главните герои.“

Диригент-постановчик на „Лоенгрин“ ще бъде Константин Тринкс, който миналата година застана на пулта за новата постановка на тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ по време на Вагнеровия фестивал и бе бурно приветстван от публиката и световната критика.

„Искам да запазя цялата белкантова традиция на творбата като един ясен мост от сцената към публиката, за да може публиката спокойно да възприеме тази легенда.

В седемте постановки досега, хората оцениха цялото наше желание да бъдем възможно най-близо до Вагнер и да не правим нещо, което не се разбира. Искам да дам ясни характери, ясни взаимоотношения, шекспирови контрасти, шекспиров характер на мизансцена, и всичко това да бъде една истинска психологическа, пълна с емоции, музикална драма. Драма, каквато Вагнер е майстор да напише, благодарение и на хубав текст. Вокалността на творбата е много силна. Това е една опера за певците и за публиката.“

„Лоенгрин“ е осмото вагнерово заглавие, което ще влезе в репертоара на Софийската опера. Камерзенгерин Анна Томова-Синтова провежда вокално-стилистичната подготовка на певците

„Приоритет за мен е да направя „Лоенгрин“ предимно с български певци.“, изрази своето огромно желание Пламен Карталов, чиято визионерска мисъл отново ще намери израз в режисурата на „Лоенгрин“.

„Лоенгрин“ е поставена за първи път в Софийската опера през 1934 г. под диригентството на Моисей Златин и в сценичната реализация на режисьора Драган Кърджиев. Следващата постановка е в края на 60-те години на миналия век.

Очакваме новата постановка на „Лоенгрин“ с огромно нетърпение, за да се докоснем до легендата за лебеда и до тази най-висша изява на немския романтичен дух в оперното творчество.

Солистичен състав и постановъчен екип на „Лоенгрин“:

В главните роли:
Лоенгрин – Костадин Андреев
Хайнрих Птицелов – Стефан Владимиров, Гeорги Киров
Елза фон Брабант – Цветана Бандаловска, Радостина Николаева
Фридрих фон Телрамунд – Венцеслав Анастасов, Томас Вайнхапел
Ортруд – Габриела Георгиева, Мариана Цветкова
Кралски вестител – Атанас Младенов

Оркестър и хор на Софийската опера

Мъжки хор на Българското национално радио

Постановъчен екип:
Диригенти – Константин Тринкс /13.06./, Евън-Алексис Крист /23.06/
Режисьор – Пламен Карталов
Сценография – Ханс Кудлих
в сътрудничество със Свен Йонке и Гудрун Гайблингер
Костюми – Марио Диче
Осветление – Зак Блейн
Лазерни ефекти – Михаел Золингер
Диригент на Хора на Софийската опера – Виолета Димитрова
Диригент на Мъжкия хор на БНР – Любомира Александрова
Консултант на хора – Франк Фладе
Асистент-диригент – Александра Любчански
Музикална подготовка – Йоланта Смолянова (отговорен корепетитор), Пауло Алмейда, Томас Грибов

Технически служби и ателиета на Софийската опера

  • Снимка: Вагнеровият фестивал на Софийската опера започва с премиера на „Лоенгрин“
  • Снимка: Вагнеровият фестивал на Софийската опера започва с премиера на „Лоенгрин“
  • Снимка: Вагнеровият фестивал на Софийската опера започва с премиера на „Лоенгрин“
  • Снимка: Вагнеровият фестивал на Софийската опера започва с премиера на „Лоенгрин“