Софийската опера прави равносметка за изминалата година
31 дек 2023Софийска опера и балет

Софийската опера прави равносметка за изминалата година

Скъпи приятели!
В навечерието на новата 2024 г. екипът на Софийската опера прави своята равносметка за изминалата година.

Пълните зали на нашите спектакли бяха доказателство, че вие, нашата публика, ревностно ни подкрепяхте и съпреживявахте с нас всяко едно представление.

2023 г. започна вихрено с мюзикъла „Мама Миа!“, а първият месец от годината завърши с премиерата на фантастичната балетна постановка „Ана Каренина“ на световноизвестния хореограф Лео Муич по музика на Чайковски. Представлението бе под диригентството на Андрей Галанов и с участието на Стоимен Пеев, цигулка, както и на възхитителните певици Цветана Бандаловска и Виолета Радомирска. В главните роли бяха Марта Петкова, Катерина Петрова, Никола Хаджитанев, Цецо Иванов и Емил Йорданов. Поради огромния зрителски интерес бяха обявени допълнителни спектакли в следващите месеци.

През февруари преживяхме вълнуващата история пресъздадена от Бетовен в операта „Фиделио“. Международен творчески екип подготви сценичната версия на режисьора Ханс-Йоаким Фрай с участието на знаменития австрийски бас Курт Ридъл и певците с международна кариера Кристиан Бенедикт, Томас Газели и Габриела Георгиева, диригент на постановката беше Лотар Загросек.

В началото на март искрящата музика на Джоакино Росини завладя нашата сцена. Премиерата на „Севилският бръснар“, копродукция с Опера Пловдив, събра млади и утвърдени певци от Италия и България. С много настроение и талант те пресъздадоха режисьорската идея на Нина Найденова, а в ролята на Фигаро беше превъзходния баритон Кирил Манолов.

Програмата на Софийската опера през месец април премина под знака на две годишнини – 35 години от премиерата на операта „Дон Карлос“ от Верди на режисьора Пламен Карталов и 150 години от рождението на Сергей Рахманинов.

В емблематичната постановка на Пламен Карталов от далечната 1988 г. до днес са участвали едни от най-големите български оперни певци – Николай Гяуров, Стефан Еленков, Никола Гюзелев, Валери Попова, Гена Димитрова, Цветелина Василева, Калуди Калудов, Емил Иванов, Костадин Андреев, Мария Белчева, Орлин Анастасов, както и редица гости от чужбина като големите певци Роберто Скандиуци и Виолета Урмана. Спектакълът на 8 април бе с участието на баса         Иво Станчев, който направи своя дебют в България под диригентството на Оливър фон Донани.

На творчеството на Сергей Рахманинов бяха посветени три камерни концерта с участието на Цветана Бандаловска, проф. Благовеста Константинова, Кирил Манолов и проф. Боряна Ламбрева.

Международният ден на балета беше отбелязан с два спектакъла на „Жизел“ от Адолф Адам на 29 и 30 април. В главните роли танцуваха Марта Петкова и Боряна Петрова, Никола Хаджитанев и Емил Йорданов, Венера Христова и Мария Йорданова. Диригент бе Борис Спасов.

През май на сцената на Софийската опера се състоя световната премиера на новата българска творба „Рилският пустинник“ по текст на Тихомир Павлов и музика на отец Кирил Попов. Разказът за живота на Св. Йоан Рилски бе претворен от режисьорите Пламен Карталов и Вера Петрова, а диригент бе Старозагорският Митрополит Киприан. В ролята на светеца блестящо се представи  Ириней Константинов. В концертното изпълнение участваха Атанас Младенов, Веселин Михайлов, Владимир Илисавский и Иван Радев, както и Детска формация „Таласъмче“ с ръководител Димитър Костанцалиев, хор и оркестър на Софийската опера. Спектаклите бяха посветени на 70-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия. „Рилският пустинник“ бе изпълнен и на открито – на крепостта Цари Мали град като начало на новия творчески сезон през септември.

***

Летни фестивали

През лятото Софийската опера бе домакин на четири фестивала.

От 24 юни до 30 юли „Опера в парка“ в парка на Военната академия събра стотици деца и техните родители, приятели, баби и дядовци. Приказните герои оживяваха пред искрящите детски очи, а артистите играеха и пееха всеотдайно за най-младата ни публика.

От 8 до 30 юли Софийската опера отвори врати за най-мащабното събитие на изминалия творчески сезон - Sofia Opera Wagner Festival, който тази година представи всичките седем вагнерови заглавия в репертоара на театъра - „Рейнско злато, „Валкюра“, „Зигфрид“, „Залезът на боговете“, „Тристан и Изолда“, „Парсифал“ и „Летящият холандец“. С грандиозния фестивал и новата продукция на тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ на режисьора Пламен Карталов, Софийската опера и балет се включи в международните празници по повод 210 години от рождението на Рихард Вагнер.

В солистичния състав бяха включени най-големите звезди на Софийската опера – Мартин Илиев, Цветана Бандаловска, Радостина Николаева, Костадин Андреев, Мариана Цветкова, Николай Петров, Гергана Русекова, Петър Бучков, Даниел Острецов, Красимир Динев, както и гостите Йорданка Дерилова, Томас Хол и Кристиян Чер.

Най-престижните специализирани международни издания за опера публикуваха своите възторжени рецензии за „Пръстенът на нибелунга“ и дадоха висока оценка на целия Вагнеров фестивал. Сред публиката имаше многобройни гости от Европа, САЩ и Австралия.

Новата версия на „Пръстенът на нибелунга“ бе заснета и излъчена по Българската национална телевизия в продължение на 12 седмици – от 1 октомври до 17 декември.

***

Четвъртото издание на фестивала „Музи на водата“ на езерото Панчарево бе посветено на балетните спектакли „Лебедово езеро“, „Дон Кихот“, „Кармина Бурана“, „Сън в лятна нощ“, „Кармен - сюита и Болеро“, както и на 9 спектакъла, напълно разпродадени, на мюзикъла „Мама Миа!“. От 14 юли до 27 август многобройни гости от България и чужбина се наслаждаваха на прекрасния летен театър на Софийската опера и на спектакли с изключително качество.

***

Осмият летен фестивал „Опера на върховете“ в Белоградчик от 4 до 13 август предложи премиера на операта „Мадам Бътерфлай“ от Пучини, поставена от творчески екип от Южна Корея, както и две балетни заглавия – „Дон Кихот“ и „Кармина Бурана“. Всички представления се играха пред препълнени трибуни.

***

Нов сезон 2023/2024

Новият творчески сезон започна с триумфалното гостуване на Софийската опера на фестивала „Кьонигсвинкел“ във Фюсен, Германия. Във фестивалния театър „Нойшванщайн“ на 1 и 3 октомври със зашеметяващ успех бе представена „Валкюра“ от Рихард Вагнер. Българската постановка бе приета и оценена изключително високо от немската публика и немската преса.

Рядко играната барокова опера „Амадис Галски“ от Георг Фридрих Хендел намери своята сцена в Софийската опера, а малко по-късно бе направена и версия за деца.

Завръщането на балета „Зорба гъркът“ от Микис Теодоракис на софийска сцена пожъна изключителен успех. Присъствието на хореографа Лорка Масине вдъхнови балетната трупа на Софийската опера, а на първия спектакъл финалът на балета бе повторен 4 пъти под френетичните овации на публиката.

Софийската опера гостува през ноември на Международния оперен фестивал в Тегу, Южна Корея с операта „Електра“ от Рихард Щраус. Постановката на Пламен Карталов бе удостоена с Голямата награда за принос от Saya Opera Awards. Това бе и първото изпълнение на “Електра“ в Южна Корея.

Над 3 000 зрители горещо аплодираха двата спектакъла на „Тоска“ от Пучини при гастрола на Софийската опера в Анкара и Истанбул по повод 100-годишнината от обявяването на Република Турция. Представленията бяха с благотворителна цел, като всички средства от продадените билети ще отидат в помощ на регионите в Турция, пострадали от земетресенията през февруари 2023г.

В началото на май балета на Софийската опера гостува с „Лебедово езеро“ в Театър „Верди“, Салерно, като след това получиха нова покана за два спектакъла на „Жизел“ от Адолф Адам, които бяха отново посрещнати от зрителите в препълнената зала с огромен възторг. 

След изумителния успех във Фюсен, Германия, на 9 декември фантастичната „Валкюра“ на Софийската опера закри 53-то издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора. Под диригентството на Евън-Алексис Крист „Валкюра“ възпламени гостите на фестивала, а в главните ролите бяха Томас Хол, Мариана Цветкова, Мартин Илиев, Гергана Русекова, Цветана Бандаловска, Ангел Христов, както и осемте прекрасни валкюри Айла Добрева, Ина Калинова, Силвия Тенева, Любов Методиева, Елена Механджийска, Цвета Сарамбелиева, Весела Янева и Александрина Стоянова-Андреева.

Трите спектакъла на „Бохеми“ от Джакомо Пучини с участието на млади посланици на операта от оперния театър в Тегу, Южна Корея, солисти, оркестър и хор на Софийската опера под диригентството на Паоло Андреоли предизвикаха бурни аплодисменти и бяха фантастично преживяване за публиката в навечерието на Коледните празници.

Както всяка година, всичките 8 представления на  „Лешникотрошачката“ бяха разпродадени, а билети продължаваха да се търсят в социалните мрежи и на касата на Операта.

По традиция завършваме годината с три Новогодишни гала концерта, в които програмата винаги е изненада за публиката и зрителите получават подарък чаша с новогодишен поздрав.

***

Детска програма

И през тази година грижата за нашата бъдеща публика беше приоритет.

В програмата за най-младата публика наред с познатите „Концерти за бебоци“ „Мечо Пух“, „Шегобишко на острова на чудесата“, „Червената шапчица“, „Хензел и Гретел“ и „Изгубената принцеса“, имаше и нов спектакъл - детската опера „Козелът сърдитко“ от Юли Дамянов. Представленията на ДВТФ „Таласъмче“ с ръководител Димитър Костанцалиев също се радват на огромен интерес.

***

Камерни концерти

Концертите в Камерната зала на Софийската опера бяха многобройни и през тази година. Те събраха редица изтъкнати музиканти в стилни камерни програми по различни поводи - настъпването на пролетта, Великден, Коледа, тематични вечери с музикантите от оркестъра на Софийската опера и т.н.

На сцената на Националната опера се завърна и концертната поредица „Людмил Ангелов и приятели“, в които той покани за партньори известни оперни певци – носителите на „Грами“ – Мари – Клод Шапюи, Александрина Пендачанска и Бюлент Бездюз.

***

Други събития

С множество заглавия от репертоара на Софийската опера, в които е пяла, отбелязахме 100 години от рождението на великата Мария Калас и отдадохме почит към нейните ненадминати постижения. В годината беше отбелязана и 90-та годишнина от рождението на един от водещите солисти на Софийската опера баритонът Стоян Попов.

***

На 11 януари 2023 г. с операта „Норма“ от Белини, започнахме нова инициатива, която нарекохме „Операта и балетът отблизо“. Преди всеки спектакъл водещите на беседите запознават публиката с любопитни факти и истории за всяко репертоарно заглавие, а на тези приятни срещи често присъстват артисти, хореографи, режисьори, диригенти и корепетитори.

***

За първи път Софийската опера бе домакин на предварителната селекция за два големи международни конкурса за млади оперни певци – „Вердиеви гласове“ в Бусето, Италия и „Компетиционе дел Опера“ тази година с финал в Болшой театър Ташкент.

***

Отбелязахме Световните дни на операта (25.10) и балета (01.11) със специални видео материали и срещи с публиката.

***

Включихме се в Европейските дни на наследството и Нощта на театрите.

 ***

Реализирахме многобройни турове зад кулисите – за български и чуждестранни посетители.

***

На специална среща в София директорите на Софийската опера и балет и Националната опера и балет в Скопие, Пламен Карталов и Васо Ристов, пописаха Меморандум за сътрудничество между двете институции.

***

Като член на „Опера Европа“ Софийската опера участва на първата специализирана среща, посветена на оперните фестивали.

Това е един от важните годишни форуми на „Опера Европа“, в който директори на реномирани фестивали и представители на оперни институции проведоха задълбочена дискусия около организирането на оперни фестивали и тяхната роля за обществата на всяка държава.

***

Бяхме домакини на няколко изложби, като  особено се открои изложбата „Прима“ с черно-бели фотографии на Димитри Стефанов. Фотографът е вдъхновен от балета на Софийската опера.

***

Изнесохме многобройни спектакли в различни детски градини по тяхна покана, както и на различни пространства извън операта.

***

През годината наши гости бяха:

Едуард Мартинюк, Диана Ламар, Мария Радоева, Джеймс Лий, Ънхе Ким, Валерио Борджони, Йонуц Паску, Кристиан Бенедикт, Курт Ридъл, Томас Газели, Лотар Загросек, Ханс-Йоаким Фрай, Джузепе Инфантино, Хулиан Енао Гонзалес, Франческо Марсиля, Дарио Джорджеле, Вера Гиргинова, Кирил Манолов, Александър Носиков, Вероника Симеони, Георг Фрич, Иво Станчев, Оливър фон Донани, Константин Тринкс, Кортни Милс, Изабел де Паоли, Диего Кавацин, Андреа Табили, Доната Д’Анунцио Ломбарди, Гилерме Алвеш, Олга Динева, Анна Верле, Иля Силчукоу, Благой Нацоски, Йорданка Дерилова, Иля Селиванов, Александра Шмит, Лорка Масине, Катерина Чебикина, Томас Хол, Кристиян Чер, Евън-Алексис Крист.

Репертоар:

„Норма“, „Електра“, „Дама Пика“, „Тоска“, „Турандот“, „Травиата“, „Риголето“, „Кармен“, „Лакме“, „Пепеляшка“, „Ариадна на Наксос“, „Мадам Бътерфлай“, „Рилският пустинник“, „Дон Карлос“, „Бохеми“, „Лебедово езеро“, „Дон Кихот“, „Ана Каренина“, „Кармен“ сюита, „Болеро“, „Сън в лятна нощ“, „Жизел“, „Лешникотрошачката“, „Зорба гъркът“, „Кармина Бурана“, „Мама Миа!“.

***

Нашата равносметка за 2023 година:

Реализирани 13 премиери, 315 спектакъла представени пред повече от 135 000 зрители.

Софийската опера и балет следва стратегията за дигитализиране на продажбите като отбелязваме и значителен ръст – 58% от реализираните продажби са онлайн.

Ще ви очакваме с радост и следващата година, за да споделяме заедно любовта към оперното и балетното изкуство.

Желаем ви здраве, благоденствие и успехи през 2024 г.

Софийска опера и балет