Украинската балетна звезда Илона Кравченко гостува на българска сцена
14 мар 2022списание "Жената днес"

Украинската балетна звезда Илона Кравченко гостува на българска сцена

На 24 март от 19:00 ч. на сцената на Софийска опера и балет зрителите ще могат да видят в ролята на Одета – Одилия от „Лебедово езеро“ украинската примабалерина Илона Кравченко.

В контекста на настоящата политическа ситуация, когато е повече от ясно, че изкуството не трябва да познава политически интереси и конфликти, балетната звезда ще гостува на българска сцена. Това се случва в момент, в който оперният и балетен театър в Лвов, където Кравченко е примабалерина, е затворен за неопределен период от време, поради тежката ситуация в страната.

„Лебедово езеро“ е първият балет, написан от Пьотър Чайковски и може би най-разпознаваемата балетна творба за всички времена. Красивата музика на Чайковски, вълшебно-приказната история за омагьосаната принцеса Одета и принц Зигфрид, съвършената хореография на големите балетмайстори Лев Иванов и Мариус Петипа превръщат балета в безценно произведение на изкуството.

На 24 март от 19:00 ч. в главните роли зрителите на Софийска опера и балет ще видят Илона Кравченко като Одета – Одилия и Цецо Иванов като принц Зигфрид. Диригент – Борис Спасов.

https://www.jenatadnes.com/kakvo-novo/ukrainskata-baletna-zvezda-ilona-kravchenko-gostuva-na-balgarska-stsena/