Украинска прима в Лебедовото езеро на Софийската опера
14 мар 2022ploshtadslaveikov.com

Украинска прима в Лебедовото езеро на Софийската опера

Изкуството не трябва да познава политически интереси и конфликти, коментират от Операта

Илона Кравченко

У нас Илона Кравченко ще танцува в ролята на Одета - Одилия в балетната класика „Лебедово езеро“.
Снимка: Софийска опера и балет

Украинска примабалерина от балетния театър в Лвов излиза на сцената на Софийската опера и балет. Илона Кравченко ще танцува в ролята на Одета – Одилия в „Лебедово езеро“ от Чайковски на 24 март.

Кравченко идва от балетния театър в Лвов, чиято сцена е празна вече близо месец след началото на руската инвазия в Украйна. Градът, културен и икономически център на Западна Украйна, се превърна в убежище за стотици бегълци от войната. Това не спира руските ракети, чиято цел в последните дни е летището край града.

„Моля, бъдете спокойни и следете информацията само от надеждни официални източници – отправят от Лвовския балетен театър призив в съобщение от 24 февруари, че институцията затваря заради военното положение в страната. – Нека бъдем единни. Ние вярваме във въоръжените сили на Украйна.“

„В контекста на настоящата политическа ситуация е повече от ясно, че изкуството не трябва да познава политически интереси и конфликти“, казват от Операта за гостуването на Кравченко и отбелязват „тежката ситуация в страната“.

„Лебедово езеро“ е първият балет, написан от Пьотър Илич Чайковски, и може би най-разпознаваемата балетна творба за всички времена. Красивата музика, вълшебната история за омагьосаната принцеса Одета и принц Зигфрид, съвършената хореография на големите балетмайстори Лев Иванов и Мариус Петипа превръщат произведението в едно от най-харесваните произведения на изкуството  по света.

В ролята на принц Зигфрид на 24 март ще влезе Цецо Иванов. Диригент на спектакъла е Борис Спасов.

https://www.ploshtadslaveikov.com/ukrainska-prima-v-lebedovoto-ezero-na-sofijskata-opera/