Ученичка на Райна Кабаиванска играе главната роля в премиерния спектакъл "Жената от езерото"
Снимка: Мария Радоева
29 юни 2021БТА/ Даниел Димитров

Ученичка на Райна Кабаиванска играе главната роля в премиерния спектакъл "Жената от езерото"

Мария Радоева, една от най-изявените участнички в майсторските класове на Райна Кабаиванска в НБУ, играе главната роля в премиерния спектакъл на Софийската опера - "Жената от езерото". Красивата Елена е оплетена в сложни любовни и политически отношения с трима мъже, включително краля на Шотландия.

Младата певица от години живее в Италия. Изявява се в оперните театри в Модена, Торино, Верона, Лука, Пиза и др. Солист е на театъра в Ерл, Австрия, където триумфира в други две Росиниеви творби "Семирамида" и "Ермионе" под диригентството на Густав Кун. В последните години се завръща в България за "Орфей и Евридика" от Глук в Античния театър в Пловдив и песенния цикъл "Везендонк" от Вагнер на сцената на Софийската филхармония.

Още двама лауреати на майсторските класове на Кабаиванска са част от състава на "Жената от езерото" - тенорът от Венецуела Рейналдо Дроз и българското мецосопрано Весела Янева.

Както писа БТА, главната героиня Елена пристига с лодка от езерото в Панчарево, качва се на сцената и продължава участието си в "Жената от езерото". С премиерната постановка на операта от Джакомо Росини ще бъде открит тази година вторият летен фестивал "Музи на водата". 

"Жената от езерото" ще се играе на 9, 10, 11, 14, 15, 16, 17 и 18 юли на новата сцена, чиито капацитет е с 800 места. В афиша на "Музи на водата" са включени също "Мамма миа", "Лебедово езеро", "Шрек". В трите жанра - опера, балет, мюзикъл, ще има общо около 50 представления.