“Цари Мали град” отваря за осми оперен фестивал
26 авг 2020в-к. "24 часа"

“Цари Мали град” отваря за осми оперен фестивал

Само за две години крепостта е песетена от над 1,3 млн. туристи.

На крепостта ще се играят “Янините девет братя”“Кармен”, два  балета и “Мама миа”

Софийската опера и балет започва поредния - осми за това лято, оперен минифестивал на открито. След Белоградчишките скали, Панчаревското езеро, парка на Военната академия и Римския форум на Киноцентъра, този път публиката ще бъде откарана до възстановената късноантична крепост “Цари Мали град”, която е близо до Белчин и на 14 км от Самоков. В събота със спектакъла на операта на Любомир Пипков “Янините девет братя” там ще бъде открит фестивалът “Портал на два свята”. Той ще продължи две седмици с “Кармен”, балетите “Зорба гъркът” и “Кармина Бурана” и ще завърши с мюзикъла “Мама миа”, който ще се играе по време на почивните дни около 6 септември - деня на Съединението.

“Мисля, че Белчин вече е в състояние да приема гости на всички  нива и всички ще могат да видят, че особено вечер вътре в крепостта обстановката е изумителна”, каза Симеон Пешов. Почетният председател на Камарата на строителите в България е и председател на “Фондация за възраждане на Белчин”, с чиято помощ крепостта бе възстановена и превърната в място, посетено вече от над 1,3 млн. туристи.

“Наклонената поляна в центъра на крепостта е превърната в трибуна с капацитет над 1000 места, а сцената е изработена от “Главболгарстрой”. Заради ограниченията обаче продаваме максимум по 600 билета”, каза директорът на Софийската опера Пламен Карталов. Тъй като мястото е близо до столицата, от площада пред “Св. Ал. Невски” ще тръгват автобуси и който желае, може да отиде и да се прибере с тях след представленията, които ще започват в 19,30 ч. Достатъчно е при купуването на билетите да посочи на касата, че иска да ползва автобус.

Представленията ще започват в необичаен за лятото начален час - 19,30 ч., за да може публиката от столицата да се прибере.

Представленията ще започват в необичаен за лятото начален час - 19,30 ч., за да може публиката от столицата да се прибере.

Освен това обаче около подходите към крепостта е асфалтиран обходен път и е изграден паркинг, достатъчен да приюти колите на идващите ан опера.

“Янините девет братя” е избрана за старт на фестивала, тъй като по-голямата част от действието на операта се развива точно край Самоков. Кървавата драма разказва за съдбата на семейство рудничари в навечерието на падането на България под турско робство, за братоубийство, завист и кръвосмесително влюбване.

Операта е писана през 30-те години на миналия век и е поставяна много рядко в България, тъй като въздейства потресаващо върху зрителите. Преди две години тя бе играна в Болшой театър.

Това ще е последният за лятото фестивал на открито. Засега обаче не е ясно кога ще започне следващият сезон на операта. Още през март културното министерство промени временно наредбата за субсидиране на сценичните изкуства, като театрите започнаха да получават средства, с които да покриват разходите за заплати, осигуровки и режийните за сградите си.

Но тъй като не получават дотации на база на продадените билети, а в същото време за представленията на закрито действа ограничение за 30% от капацитета на залата, театрите в момента нямат средства за организиране на спектакли или за нови постановки. Представленията на открито през лятото са възможни заради спонсорства, а и там ограничението е 50% от капацитета на местата.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8943959