Веселин Михайлов – за първи път в „Тоска“
06 фев 2024Софийска опера и балет

Веселин Михайлов – за първи път в „Тоска“

На 7 февруари баритонът Веселин Михайлов за първи път ще се въплъти в ролята на барон Вителио Скарпиа в операта „Тоска“ от Дж. Пучини. Негови партньори ще бъдат Радостина Николаева като Тоска и Костадин Андреев като художника Марио Каварадоси. Диригент на спектакъла ще бъде Сунай Муратов.

В последните години Веселин Михайлов се представя в централния баритонов репертоар на Софийската опера. Той се изявява в опери на Верди, Пучини, Бизе, Вагнер, Чайковски, както и на българските композитори Л. Пипков, Живка Клинкова, отец Кирил Попов.

Участвал е в редица спектакли и концерти, както в България, така и в чужбина - Япония, Германия, Австрия, Русия, Украйна, Чехия, Словения, Словакия и Унгария.

Веселин е стипендиант на „Галерия на българските таланти“, на Фондация „Борис Христов“ и на Фонд „Райна Кабаиванска“. Завършил е курс в Академия „Санта Чечилия“ в Рим и е участвал в Майсторския клас на Райна Кабаиванска в Модена.

Негов учител и ментор е неговата майка – една от забележителните примадони на Софийската опера Мария Белчева. Веселин завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров” в нейния клас, а през 2020 г. му е присъдена научна степен „Доктор”.

Пожелаваме на Веселин много аплодисменти и на добър час!