ТЪРЖЕСТВО НА ДУХА, КРАСОТАТА И СИЛАТА НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА
07 окт 2020в-к. "24 часа"

ТЪРЖЕСТВО НА ДУХА, КРАСОТАТА И СИЛАТА НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА

Такъв празник бе откриването сезона на Софийската опера и балет на 9 октомври с най-българската опера „Янините девет братя“ от Любомир Пипков в сезона 2020/2021, когато празнуваме 130 години от създаването на Софийската опера. Бурните аплодисменти на публиката, която сякаш не искаше да се раздели с изживяването, високият емоционален градус от сцената, означава потребност от такива духовни празници.

В емоционалното си слово за откриване на новия сезон акад. Пламен Карталов разтвори страници от историята на първия ни оперен театър, припомни значимостта на творбата на Любомир Пипков в българския оперен театър и представянето й на световния международен форум Опера Европа, както и на сцената на Болшой театър. Постановката бе оценена от критиката с мощта на Шекспиров драматургичен и сценичен размах.

Пророчески са посланията на тази историческа музикална драма към нашето съвремие, време на несигурност и тревожност, когато точно днес имаме необходимост от обединение срещу трудните изпитания и сила на духа.

Това събитие бе една от възможно най-добрите рецепти по време на пандемия за извисяване над страховете. В храма на операта публиката, завладяна от магията на спектакъла дълго не искаше да се раздели с емоцията и възторга си от всичко, което сътвори националният оперен театър на България със световно признание.

Адмирации за направеното, за да видим като нова преобразената зрителна зала специално заради всички мерки, оркестърът да е разположен по най- безопасния и сигурен начин.
В пространството на партера той звучеше като орган под купола на залата. А артистите също на дистанция задължителна в мизансцена на сцената създадоха едно ново усещане в изживяването на публиката, която е на трите балкона. Тя бе през един стол, на който имаше цветя. Една атмосфера на красота и удоволствие.

Може да се каже, че това дава и нов, различен живот на оперното удоволствие. Бих прибавила, че новото пространство за артистите на сцената и оркестъра в залата от музикална гледна точка събира много добре звука като цяло, който хомогенно идва до всеки зрител.
Целият артистичен състав, хор, балет и изключителен оркестър под палката на маестро Жорж Димитров - всички като един цялостен организъм излъчваха магична енергия.
Фантастични солистите Лилия Михайлова, Светозар Рангелов, Гергана Русекова, Хрисимир Дамянов, Румяна Петрова, Бисер Георгиев, Красимир Динев и всички останали, сътвориха нов живот на „Янините девет братя“ от Любомир Пипков, един гениален български композитор.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9103776