Световна премиера на операта „Чичовци“ в Софийската опера
23 фев 2022ЕВРОКОМ

Световна премиера на операта „Чичовци“ в Софийската опера

Телевизия „Евроком“, 15.02.2022, Златина Петкова

Едва седем години след Освобождението ни Патриарха на българската литература Иван Вазов се завръща в годините назад, за да разкаже през смях битието на своите съграждани от Сопот, населяващи все още поробените територии на страната ни.

Паметните образи на Хаджи Смион, Иванчо Йотата, Иван Селямсъзът, Николаки, Варлаамица, Даскал Гатю и много други събират в себе си всички дребни и някак чаровни недостатъци на еснафското общество, в което свободата е мечтана от героите, но те се оказват твърде заети с дребните си житейски крамоли, за да имат време и смелост да се борят за нея, затова тя си остава тема за разговори на маса.

Именно тази епоха пресъздава Лазар Николов 91 години по-късно, когато създава едноименната опера през 1971-ва. Още тогава той се обръща към режисьора Пламен Карталов с молба да я постави. Над 40 години тази молба чака своето време, като днес тя вече е факт. На през месец март тази годшина предстои световна премиера на операта „Чичовци“, а режисьор е избраният от самия автор академик Пламен Карталов. Формалният подов пък е 100-годишнината от рождението на Лазар Николов.

Към таланта на Вазов и Николов, от Софийската опера и балет прибавят този на художника Борис Димовски, чиято карикатура се превръща в плакат на постановката.

И накрая, за да си подадат ръка минало и настояще, в цялата тази красива реализация, представяща нашият бит и култура, се намесва един от най-четените съвременни български писатели.

Световната премиера на операта „Чичовци“ от Лазар Николов ще се състои на 2-ри март от 19:00 часа на сцената на Софийска опера и балет.

https://eurocom.bg/new/svetovna-premiera-na-operata-chichovtsi