Спомен за Гена
01 юни 2020Д-р Магдалена Манолова

Спомен за Гена

Замлъкна божествения й глас, спря да тупти едно сърце, събрало възторг и страдание, радост и болка. Осиротя оперната сцена, която тя насели с неповторимите си героини.
Светът се сбогува с незабравимата Гена Димитрова с думите - Великата Гена, легендата Гена. Величието на един човек е в това как върви по пътя на живота. Гена извървя този път както повеляваше таланта и сърцето й. Какво ни завеща Гена, какво ми се иска да помним.Иска ми се да помним "молитвата" на Гена, споделена в интервю в навечерието на новото хилядолетие.
"Най-важното е да правим повече добри дела, отколкото да сипем красиви думи. Любезността да не се счита за глупост, а уважението да не е диктувано от страх. Трудът да е удовлетворение за усилията, а думата "Сърце" да се изписва с главна буква. Честта и достойнството да са истинската мярка за човека."
На своята 60-годишнина Гена Димитрова се раздели с обичаната родна сцена, сцената на Софийската опера и балет с думите – „Обичам този театър, от който сме тръгнали всички ние в своя полет към висините на оперното изкуство.“

Д-р Магдалена Манолова