Софийската опера участва на първата специализирана среща, организирана от „Опера Европа“
07 ное 2023БТА

Софийската опера участва на първата специализирана среща, организирана от „Опера Европа“

Във форума, състоял се от 2 до 4 ноември в Пералада, Испания, директори на фестивали и представители на оперни институции са дискутирали организирането на оперни фестивали и тяхната роля за обществата на всяка държава.

Заместник-директорът на Софийската опера и балет Христина Станева е представила идеите и дългосрочната визия на директора – акад. Пламен Карталов, за организиране на фестивали и открити сцени на Софийската опера като естествено пространство за иновация в създаването на оперна екосистема и връзката й със сезонния репертоар. Тя е отбелязала икономическото въздействие на Софийската опера в регионите, където представя свои продукции – привличането на туристи, подкрепа на местния бизнес, ангажиране на хотели, ресторанти, транспорт и най-вече популяризиране на добрия имидж на съответното място.

Към днешна дата Софийската опера е изнесла свои продукции на открито, на 16 различни локации, в България при над един милион зрители – от страната и чужбина, посочват от операта. Представителят на театър „Реджо“ в Парма – Паоло Мейер, е изразил желание да посети Софийската опера, за да се запознае по-отблизо със страната ни и местата, на които се провеждат фестивалите.  

Артистичният директор на „Театро Сан Карло“ в Лисабон – Иван Ван Калмтоут, е пожелал да разбере повече подробности за спектаклите за деца и концертите за бебоци, да научи как се е стигнало до тази идея. Особено впечатление е предизвикал фактът, че през този сезон Софийската опера ще чества десет години на представленията за бебоци.

„Беше прекрасна идея да научим за всички тези фестивали на открито пред вярната публика. Мисля, че в Европа няма друга компания, с толкова активна фестивална политика“, е отбелязал Михаел Чар, артистичен продуцент на фестивала в Брегенц. Идеята да бъде изнесена операта „Мантията“ от Джакомо Пучини на място точно както е в сюжета – шлеп на река, е заинтригувала Юка Похьолайнен, директор „Продукции” на оперния фестивал в Савонлина.

Специален интерес са предизвикали Белоградчишките скали, както и пещерата Магура. Директорът на фестивала „Росини“ в Пезаро и артистичният директор на оперния фестивал в Копенхаген са изразили своето възхищение към разнообразната дейност на Софийската опера и иновативните решения за привличане на публиката.

В срещата са участвали петдесет делегати от двайсет и пет институции, от петнайсет държави, сред които и представители на „Опера Латинска Америка“ и „Опера Америка“

„Опера Европа“ е международната организация, в която членува Софийската опера. Тя обединява 233 оперни театъра от 44 страни, включително от Латинска Америка, Америка, Япония, Китай, Южна Корея, Индия, Нова Зеландия, Израел, Оман. 

/ДД

/ХТ/

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/565105-sofiyskata-opera-uchastva-na-parvata-spetsializirana-sreshta-organizirana-ot-o