Софийската опера ще изнесе две представления на „Електра“ в Южна Корея
Снимка: Софийската опера ще изнесе две представления на „Електра“ в Южна Корея, визия - Софийска опера и балет
17 окт 2023БТА

Софийската опера ще изнесе две представления на „Електра“ в Южна Корея

 Софийската опера ще изнесе две представления на „Електра“ от Рихард Щраус на международния оперен фестивал в Тегу, Южна Корея. На 20 и 21 октомври, в постановката на Пламен Карталов , ще пеят Гергана Русекова и Мариана Цветкова (Клитемнестра), Лилия Кехайова и Диана Ламар (Електра), Радостина Николаева и Цветана Бандаловска (Хризотемис), Даниел Острецов (Егист), Атанас Младенов и Веселин Михайлов (Орест). Диригент е Евън-Алексис Крист, съобщават от операта.

Към българските си колеги ще се присъединят и корейски певци.

„За Софийската опера и балет е огромна чест да представи една от своите продукции на сцената на оперния театър в Тегу, като част от програмата на този престижен оперен фестивал, който чества своята двайсетгодишнина. „Електра“ от Рихард Щраус е като една полифонична звукова река, течаща дълбоко и устремно. В погледа ми от партитурата за сценичния й живот, режисьорските ми ракурси са задължителна визуализация на прочита на музиката и текста като калейдоскоп, в обектива на който оживява серия от непрекъснато променящи се сцени“, коментира акад. Пламен Карталов.

„Те са точно и подходящото място, и обстановката за многообразни епизоди с вътрешни моменти и винаги в динамично действие. По този начин режисурата на постановката на първата българска „Електра“ на сцената на Софийската опера е един процес на непрекъснато променящи се картини, в които героите са поставени на изпитанията си, като в едно своеобразно галопиращо развитие“, допълва Карталов.

„Създаването на кинематична серия от сцени към сцена дават енергията на винаги нови събития, които са разделени, но на принципа на филмовия монтаж се осигурява на зрителя увличащ го действен драматизъм, благодарение само на компактно свързаните, променящи се различни места за взаимодействие и игра. Гледната точка от страната на зрителя е фокусирането върху индивидуалността на характерите. Личната им драма е факторът, който ги води към действие във всеки един детайл на вокално-сценичните им задачи“, казва още акад. Пламен Карталов.

По думите му Щраус е дал всичко, за да се извае образността от субективната ни гледна точка, как в персонална режисьорска интерпретация и в хармонична работа с артистите може и трябва да се дава винаги нов живот на едно вечно и гениално произведение.

Работата на Карталон с художника Свен Йонке е трета поред след постановките ни на „Парсифал“ от Вагнер и „Янините девет братя“ от Пипков. „И сега подходът е иновативен, и ми осигурява възможност за развитие до максимален предел функционалността на декора така, че визията на музикалната драматургия да бъде гарантирана от действена партитура със собствен създаден образ на спектакъла, роден естествено от дълбочината на вулканичната мощ и театралното въздействие на музиката“, коментира акад. Карталов.

Сътрудничеството, което започна през 2022 г. с поканата Пламен Карталов да постави в Тегу операта „Турандот“ на Пучини, продължи с още по-голяма интензивност тази година, когато корейски постановъчен екип с режисьор Гап-гюн Джонг, сценограф Хьон-джонг Ким и костюмограф Дже-хи Ли осъществи премиерата на операта „Мадам Бътерфлай“ на Пучини на Белоградчишките скали, като част от традиционния фестивал „Опера на върховете“, припомнят от операта.

Като продължение на този културен обмен между Софийската опера и театъра в Тегу, ще бъде и премиерата на „Мадам Бътерфлай“ на 17 ноември, но вече в залата в София.

На 15, 16 и 17 декември млади корейски певци ще имат възможност да се представят в операта „Бохеми“ от Джакомо Пучини в София.

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/544361-sofiyskata-opera-shte-iznese-dve-predstavleniya-na-elektra-v-yuzhna-koreya