Софийската опера се извисява на върховете край Белоградчик
27 юли 2022Lupa.bg / Марина Чертова

Софийската опера се извисява на върховете край Белоградчик

 Трупата ще представи оперните шедьоври "Набуко", "Аида" и "Норма", премиерния балет бижу "Хиляда и една нощ" и любимия летен мюзикъл "Mamma Mia!"

За седма поредна година Софийската опера и балет ще се извиси на върховете край Белоградчик, като талантливата трупа ще представи част от своя богат репертоар в различните жанрове. Между 5 и 21 август едно от забележителните природни богатства на България - Белоградчишките скали отново ще се превърне в магична сцена под звездното небе за фестивала "Опера на върховете".

Фестивалът е новаторска инициатива на директора на Софийска опера - именития режисьор акад. Пламен Карталов. Неговите нестандартни сценични решения доведоха до оригиналната идея за провеждането на оперни и балетни постановки сред магическата красота на Белоградчишките скали. Сред този природен феномен оперната и балетна музика, изпълнена от солистите, хора и оркестъра на Софийска опера, звучи още по-величествено.

В августовските дни зрителите ще преживеят оперните истории на “Набуко” и "Аида” от Джузепе Верди, "Норма" от Винченцо Белини, както и балетната приказка "Хиляда и една нощ" от Фикрет Амиров и вечния мюзикъл "Mamma Mia!" от Бени Андершон и Бьорн Улвеус.

Откриването на фестивала "Опера на върховете" ще се състои на 5 август със знаменитата опера "Набуко" от Верди. Диригент ще бъде Деян Савич, режисьор е Пламен Карталов. 

На 6 август ще бъде представена другата вечна опера на Джузепе Верди – невероятната „Аида“ на аржентински режисьор Уго де Ана.

На 7 август на сцената ще изгрее „Норма“ от Винченцо Белини отново под режисурата на Уго де Ана.

На 12, 13 и 14 август зрителите ще се пренесат в „Хиляда и една нощ“ с балета от Фикрет Амиров. Премиерата на спектакъла под режисурата и хореографията на изтъкнатия азербайджански балетист Елдар Алиев бе през май и предизвика фурор сред зрителите.

На 18, 19, 20 и 21 август ще бъде представен емблематичният мюзикъл „Mamma Mia!" по музика на Бени Андершон и Бьорн Улвеус, в който звучат вечните песни на АВВА. Ефектната режисура е на маестро Пламен Карталов, чиято основна заслуга не е само че поставя за пръв път в България хитовия мюзикъл. Директорът на Софийска опера създава един различен спектакъл, който  не е на реплика на тези в Лондон и Бродуей.

На 26 и 27 август, както и на 1, 2 и 3 септември в рамките на фестивала ще се състоят общо пет концерта с участието на ансамбъл "Българе" и "Багатур", на камерния ансамбъл "Йоан Кукузел Ангелогласният", оркестър "Филип Кутев", Врачанската филхармония, женски хор "Ваня Монева", Деси Добрева, Невена Цонева, както и на известни актьори.

Белоградчишките скали са световно признато истинско чудо на природата и се славят с удивителната си красота. По пътя към тях се минава през древната Белоградчишка крепост, построена още по времето на Римската империя, синоним на мъжеството и стремежа за свободата на българите от Северозападна България. 
 
Много гости идват да се насладят на оперното и балетното изкуство под открито небе. "За поредна година общинското ръководство, което натрупа опит в организацията на фестивала, ще положи усилия зрителите и гостите да са чувстват максимално комфортно и да изживеят незабравими мигове с балетното и оперното изкуство сред феерията на Белоградчишките скали, които са включени в списъка на 100-те национални туристически обекта", каза зам.-кметът на Белоградчик Росен Младенов. 

"Вдъхновен от новаторството и нестандартните идеи на маестро Пламен Карталов, летният фестивал „Опера на върховете-Белоградчишки скали“ вече се превръща в традиция като национално и международно културно събитие и привлича меломаните от близо и далеч под открито небе в Белоградчик, сред величествения естествен декор", допълни Младенов.

"Сред удивителната красота на скалния феномен публиката има възможност да усети магическото сливане на природа и музика, по нов начин да види и почувства шедьоврите на музиката, а съчетанието на магнетичното място и майсторските изпълнения на певци, балетни артисти и оркестранти, остават незабравим спомен. Спомен, който кара публиката отново да се завръща и гледа опера и балет под открито небе, да се вълнува от прекрасните срещи с музиката на Верди, Белини, Амиров,  Андершон, Улвеус и професионалните изпълнения на артистите от Софийската опера и балет", каза зам.-кметът на Белоградчик.

Цялата програма на Фестивала "Опера на върховете" - Белоградчишки скали може да видите ТУК

https://lupa.bg/news/sofiyskata-opera-se-izvisyava-na-varhovete-krai-belogradchik_188790news.html