Софийската опера представя за първи път операта „Медея“ от Луиджи Керубини
17 фев 2024БНТ

Софийската опера представя за първи път операта „Медея“ от Луиджи Керубини

Софийската опера представя на 23, 24 и 25 февруари за първи път операта "Медея" от Луиджи Керубини.

В ролята на Медея ще се превъплътят Габриела Георгиева, Лилия Кехайова, Диана Ламар, а в образа на Язон влизат Даниел Острецов, Даниел Дамянов. В ролята на Креон влизат Петър Найденов (гост) и Стефан Владимиров. В образа на Глауче - Станислава Момекова и Диана Василева, а в ролята на Нерис - Виолета Радомирска, Цвета Саранделиева.

Диригент е Франческо Роза, режисьор - Марко Гандини, хореограф е Людмила Илиева. Сценографията е дело на Андреа Токио, а за костюмите отговаря Марио Диче.

Режисьорът Марко Гандини е сред най-популярните имена в света в момента. Той е бил асистент режисьор на емблематичния италиански режисьор Франко Дзефирели и британския режисьор Греъм Вик. Работил е в големите италиански оперни театри (включително Миланската Скала, Римската опера, Театър „Сан Карло“ в Неапол, Театъра на майските музикални тържества във Флоренция, Арена ди Верона, Театър „Ла Фениче“ във Венеция, Театър „Масимо“ в Палермо, Театър „Комунале“ в Болоня) и международни оперни трупи (Метрополитън Опера в Ню Йорк, Оперите на Вашингтон и Лос Анджелис, Кралската опера в Лондон, Кралския театър в Мадрид, Театър „Лисеу“ в Барселона, Мариински Театър в Санкт Петербург, Кремълски театър в Москва).

Диана Ламар и режисьорът Марко Гандини гостуват в студиото на "Култура.БГ" за да разкажат повече за новата постановка на Софийската опера. Вижте във видеото.