Софийската опера представя "Риголето" с участието на именити гости
14 фев 2023БТА

Софийската опера представя "Риголето" с участието на именити гости

Софийската опера представя "Риголето" от Джузепе Верди на 19 февруари с участието на именити гости, съобщават от операта.

Йонуц Паску 
На сцената ще излязат румънският баритон Йонуц Паску в ролята на Риголето,

Джузепе Инфантино 
Джузепе Инфантино, възпитаник на Райна Кабаиванска - като херцогът на Мантуа,

Станислава Момекова 
и Станислава Момекова - в образа на Джилда.

Джампаоло Мацоли 
Джампаоло Мацоли ще дирижира оркестъра и хора на Софийската опера в постановката на Пламен Карталов.

ИСТОРИЯТА

Силна любов и жестоко отмъщение се сблъскват в една от най-често играните опери в света. "Риголето" е първата творба от прочутата трилогия на Верди, която включва още "Трубадур" и "Травиата". Верди композира "Риголето" по известната драма на Виктор Юго - "Кралят се забавлява". Партитурата е завършена бързо, но поради проблеми с цензурата по това време премиерата се забавя. Според критиката в "Риголето" композиторът изгражда един от най-съвършените образи в своето творчество. Саркастичният гърбав придворен шут е любящ баща на Джилда и полага всеотдайни грижи да опази дъщеря си от злините на заобикалящия я свят.

ПРЕМИЕРАТА

Първото изпълнение на "Риголето" е във Венеция на 11 март 1853 г.  Успехът е огромен. След премиерата Виктор Юго възкликва, че би искал и неговите герои да могат да говорят по четирима едновременно, като в същото време се разбира какво казва всеки един от тях, визирайки прочутия квартет в трето действие.

Самият композитор казва: "Никога няма да напиша нещо по-хубаво!" В "Риголето" звучи и една от най-известните тенорови арии - La donna e mobile.

/ДД

/ХК/

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/407441-sofiyskata-opera-predstavya-rigoleto-ot-dzhuzepe-verdi-na-19-fevruari-s-uchast