Софийската опера поставя за първи път у нас "Електра" от Рихард Щраус
01 ное 2020БНР

Софийската опера поставя за първи път у нас "Електра" от Рихард Щраус

Софийската опера поставя за първи път у нас "Електра" от Рихард Щраус. Премиерните спектакли са на 26 и 29 ноември, съобщават от трупата. Идеята за реализацията на тази модернистична творба е на Пламен Карталов. Според него това е поредната изключително сложна творческа задача, пред която се изправя операта. По думите му след тетралогията "Пръстенът на нибелунга", "Тристан и Изолда" и "Парсифал" от Рихард Вагнер, включването на "Електра" към нетрадиционната репертоарна програма показва огромните художествени възможности на Софийската опера.

В солистичния състав са включени само български певци. В главните роли са Лилия Кехайова и Диана Гуглина като Електра, Гергана Русекова, Мариана Цветкова и Йорданка Милкова – Клитемнестра, Даниел Острецов и Емил Павлов като Егист, Веселин Михайлов и Атанас Младенов – в образа на Орест. Диригент на спектакъла е маестро Евън-Алексис Крист, а сценографията е на Свен Йонке. Вокалният стил на Рихард Щраус е нетипичен и това предизвиква една нова, различна изява на солистите и хора. Партитурата е изпъстрена с високи оркестрови трудности, а режисьорският замисъл на Пламен Карталов, както винаги, извайва художествените образи и ги поставя в нови измерения на творческо търсене.

Рихард Щраус и Хуго фон Хофманстал се запознават в навечерието на ХХ век в дома на германския писател Рихард Демел в Берлин. Хофманстал веднага изразява желание да работи с композитора и при следващата им среща в Париж му предлага либрето за балет. "Триумфът на времето" не впечатлява Щраус и той отхвърля предложението. По това време той се радва на славата на известен и търсен диригент в цяла Европа.

През 1903 г. Щраус присъства на премиерата на пиесата "Електра", адаптирана от Хофманстал за театъра на Макс Райнхард в Берлин. Композиторът веднага разбира, че драмата може да послужи за основа на оперно либрето и се свързва с писателя. Двамата поставят началото на изключително плодотворно сътрудничество, което ще продължи 20 години и ще създаде шест опери.

Рихард Щраус се утвърждава като оперен композитор след успеха на "Саломе" през 1905 г. "Електра" е посочена от критиката като изключително новаторско произведение в едно действие, чийто сюжет включва убийство, измама и отмъщение. Електра е обсебена от желанието си да отмъсти за смъртта на своя баща Агамемнон. Тя подстрекава брат си Орест да убие виновниците - майка им Клитемнестра и нейния любовник Егист. Накрая, удивена и засрамена от постъпката си, Електра танцува в екстаз, но преди края на танца се свлича мъртва на земята. Световната премиера е на 25 януари 1909 г. в Кралската опера, в Дрезден.

Премиерата на „Електра“ се появява във време на пандемия и редица изпитания на духа. Но това е и доказателство за смелостта на Софийската опера точно в този момент да представи пред своята вярна публика един завладяващ спектакъл, който очертава ясна визия за развитието на театъра в близкото бъдеще.

https://bnr.bg/hristobotev/post/101368129