Софийската опера поставя "Св.св. Кирил и Методий" през юли
15 фев 2021НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Софийската опера поставя "Св.св. Кирил и Методий" през юли

https://nova.bg/news/view/2021/02/14/315671/

Операта "Св.св. Кирил и Методий" ще има премиера през юли тази година на римския площад в киноцентъра "Бояна", съобщиха от Софийската опера. Постановката е в чест на 40-годишнината от провъзгласяване на светите братя за съпокровители на Европа, информира БТА.

На 31 декември 1980 г. папа Йоан Павел Втори провъзгласи солунските братя свети Кирил и свети Методий за съпокровители на Европа, заедно със свети Бенедикт. Този жест на Римската църква и самия папа е показателен, че Европа е една прегръдка от две ръце и две сърца, от Изтока и от Запада, и в тази прегръдка са ценностите на Европа, коментират от операта.

Живка Клинкова 

Операта е написана от българската композиторка Живка Клинкова (1924-2002). Изпълнявана е през 1981 г. концертно в Полша пред папа Йоан Павел Втори, който отличава произведението със специална грамота.

Как Софийската опера и балет отговаря на COVID-19

С поставянето на тази незаслужено забравена творба на своята сцена Софийската опера дава важен знак за значението на апостолската мисия на светите братя за България, за останалия славянски свят и културата на Европа, коментира режисьорът Пламен Карталов.

По думите му тази опера е явление в българското оперно творчество, посветено на делото на солунските свети апостоли. Либретото е на авторката по стихове на Венко Марковски от поемата му "Предания заветни".

Мюзикълът MAMMA MIA взривява Софийската опера (ВИДЕО)

С тази творба продължава традицията на националния ни оперен театър да поставя произведения, някои от тях забравени - като оперите на Георги Атанасов, през последните години - "Борислав", "Косара" и "Алцек", "Цар Калоян" от Панчо Владигеров, "Захарий Зограф" от Марин Големинов и "Янините девет братя" от Любомир Пипков.

Малко известната у нас композиторка Живка Клинкова е завършила музикалната академия в София през 1947 г. Специализира композиция при проф. Вагнер-Регени и проф. Борис Блахер в Берлин (1960-1966). Посещава международните курсове за нова музика в Дармщат (Германия), Бурненвил фестивал в Копенхаген (Дания), Карл Хофер симпозиум в Берлин (Германия), Хайделберг (Германия, 1985).

Софийската опера с послание към медиците (ВИДЕО)

Работи като композитор и диригент в днешния ансамбъл "Филип Кутев" (1951-1966). Автор на 11 балета, опери, мюзикъли, произведения за симфоничен, струнен и камерен оркестър, сюити и други за народен оркестър, камерна инструментална музика. Има над 250 солови и хорови песни със съпровод на пиано, обработки на народни песни и танци, музика към филми, пиеси за естраден оркестър. Много от нейните творби прозвучават за първи път и се изпълняват с успех в чужбина.