Софийската опера поставя "Княз Игор" с неочакван финал
13 фев 2022БТА

Софийската опера поставя "Княз Игор" с неочакван финал

На 4 и 20 февруари са премиерните представления на новата трактовка на класическата творба на Бородин - "Княз Игор".

Спектакълът е посветен на 110-годишнината от рождението на диригента Атанас Маргаритов (1912- 1998), който 11 години е главен диригент на Софийската опера (1964-1975).

Режисьор е Пламен Карталов, а сценографията е на Борис Стойнов. Костюмите са на Светла Калайджиева. Хореографията е на Асен Гаврилов. Диригент на оркестъра е Игор Богданов, а на хора - Виолета Димитрова.

Новият прочит показва главния герой княз Игор без традиционните клишета и представя пред зрителите различен и силно въздействащ финал, допълват от операта. Подробности за новия прочит пред камерата на БТА разказва режисьорът на въстановката Вера Петрова.

В музикално-драматичната концепция на Бородин князът не е положителен герой. Той е представен като тщеславен, завистлив, горделив човек, който праща неподготвената си армия на сигурна гибел в името на болните си амбиции.

По думите на Карталов бляскавият финал на операта е дързостта му да пристъпи към нова съвременна редакция на финала на операта и това е "необходимостта от послание към днешния зрител".

Репортер и видео зад кулисите – Даниел Димитров
Монтаж – Валя Ковачева
Кадрите от спектакъла са предоставени от Софийската опера

http://www.bta.bg/bg/video/show/id/0_cqhd3i80