Софийската опера посреща финалисти на международен конкурс за млади таланти
22 авг 2022БТА

Софийската опера посреща финалисти на международен конкурс за млади таланти

"Резултатите, които ще бъдат създадени в рамките на проекта, ще помогнат на училищата и театрите по-добре да идентифицират, развиват и съхраняват таланти чрез неуспешен преход към практиката. Вярваме също, че можем да допринесем за растежа на сектора, като предлагаме по-качествена услуга за дистанционно обучение", разказват организаторите.

Ще бъдат създадени различни области на дейност, които ще се провеждат за период от 24 месеца в три европейски държави - Чехия, Италия и България. Проектът се състои от 4 семинара, 4 резултата от проекта, международен конкурс за млади певци, 4 мултиплициращи събития и 8 транснационални срещи по проекта.

"Всеки ден хиляди оперни певци по света лягат и стават с идеята как да започнат или рестартират своята оперна кариера. Можем ли да намерим начин да им помогнем в това? Вярвам, че можем", казва Лудек Голат, главен координатор на проекта от Силезийския театър в Опава, Чехия.

Конкурсът е отворен за певци от всички типове гласове, на възраст между 18 и 30 години. Председател на журито ще бъде Амбра Сорентино. Журито за предварителен подбор ще изслуша всеки изпратен запис и ще избере 40-те най-добри кандидати за участие в полуфинала на конкурса. Избраните участници ще бъдат обявени на официалния уебсайт и в социалните мрежи не по-късно от 15 септември 2022 г.

Финалният кръг е през октомври в София. Всеки от най-добрите 20 кандидати ще изпълни по 1 оперна ария по време на гала концерт на живо в Софийската опера и балет - на 29 октомври 2022 г. Преди това финално представление всички 20 кандидати ще преминат през 10 онлайн урока, по време на които най-добрите световни оперни педагози ще подготвят и инструктират кандидатите за големия финал. 

/ДД/

https://www.bta.bg/bg/news/lik/314194-sofiyskata-opera-posreshta-finalisti-na-mezhdunaroden-konkurs-za-mladi-talanti