Софийската опера открива сезона в юбилейната си година
03 окт 2020БНТ

Софийската опера открива сезона в юбилейната си година

 

Галя Крайчовска
Автор Галя Крайчовска


След извънредния летен сезон на седем сцени и с над 17 000 зрители, Софийската опера започва новия - юбилеен сезон. Програмата е посветена на 130 години от създаването на Софийската опера.

Опера на вода, в обятията на планината, сред скалите, в парка - в труднитe COVID времена трупата на Софийската опера превзе нови пространства със 66 представления. Юбилейният сезон започва на 9 октомври, с "Янините девет братя" от Любомир Пипков, определяна като най-българската опера.

"Моята цел в този 130-годишен сезон на Софийската опера е да обърнем внимание на българските таланти, българските оперни певци. Да дадем шанс в нашия репертоар да изгреят нови звезди и да открием нови поколения артисти", заяви директорът на операта акад. Пламен Карталов.

Зрителите ще сядат през стол, като на празните места са аранжирани цветя. Направена е сериозна трансформация на залата, оркестърът заема мястото на публиката на партера.

"Защото тези дистанции, които трябва категорично да спазим - особено при Рихард Щраус, където оркестърът е 85 души. Ние не може да ги наблъскаме и съберем. Затова взехме решение, направихме просторна оркестрина в зрителната зала, извадихме столовете, а публиката ще седне на първи, втори и трети балкон", обясни акад. Карталов.

Две премиери ще излязат до края на годината - операта "Електра" от Рихард Щраус, с първа постановка за България и балетният спектакъл "1001 нощ".

Продължава и дългогодишната битка в сградата, където се помещават комисиите по досиета и за защита на потребителите, да бъде направена концертна зала и Музей на българската опера.

https://bntnews.bg/