Софийската опера открива новия си сезон в късноантичната крепост „Цари Мали Град“
09 сеп 2023в-к. "24 часа"

Софийската опера открива новия си сезон в късноантичната крепост „Цари Мали Град“

Софийската опера открива сезона с "Рилският пустинник"

Софийската опера е пример за апостолска дейност в създаване, утвърждаване и разпространяване на нови творби от националното ни оперно творчество. С тази последователна политика се дава нов сценичен живот на музикалната поема „Рилският пустинник“, създадена от чудотворните стихове на писателя Тихомир Павлов и музиката на композитора отец Кирил Попов. Режисьорът Пламен Карталов избира късноатичната крепост „Цари мали град“, за да оживи на открито това произведение посветено на подвига на възвисен човек и покровител на държавата ни, светецът Йоан Рилски.

„Рилският пустинник“ е зов към съвременниците ни да почувстваме всички заедно дълбока гордост и съкровена близост до духовната и пречистваща любов на свети Йоан със силата на благодатната му доброта и молитви за вяра и надежда в българския род, за една истинска България.

Режисьорката концепция е като творческо свещенослужение на точното място, през което преминават мощите на преподобният светец от Велико Търново към неговата рилска обител А това е хълма "Свети Спас" над село Белчин, и недалеч от Самоков. Главните роли се изпълняват от актьора Ириней Константинов и солистите на Софийската опера Атанас Младенов, Ангел Христов, Веселин Михайлов и други. В сътрудничество с режисьора Пламен Карталов участвуват Вера Петрова и Вера Белева. Главно действащо лице е хорът на Софийската опера под диригенството на Виолета Димитрова.

Изминаха 10 години от откриването на музейния комплекс „Цари Мали град“. Като подарък за празника на 23 септември , на малката сцена ще гостува Софийската опера. Ще бъде представена операта „Рилският пустинник“.

Началото е в 16 часа, а входът е свободен.

https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/15601866