СОФИЙСКАТА ОПЕРА ОТГОВАРЯ НА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА КОВИД-19
27 окт 2020Софийска опера и балет

СОФИЙСКАТА ОПЕРА ОТГОВАРЯ НА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА КОВИД-19

 

Новият сезон на Софийската опера отвори врати за своята вярна публика не само с богат букет от оперни спектакли, които публиката дълго аплодираше и сякаш не искаше да се раздели с емоцията. Тя бе въведена в една необикновена зала. Залата е превърната в истинска градина. На всеки празен стол, разделящ зрителите, „присъства“ букет от цветя. Оркестърът е разположен в освободеното от столове партерно пространство, като всеки оркестрант е на необходимото отстояние от другия.

На последния спектакъл, „Норма“ от Белини (23.10.2020 г.) бяхме свидетели на едно изключително режисьорско решение - зад прозрачна пластмасова завеса хористите пеят с маски, спазващи разстояние от един метър един от друг, а на авансцената са солистите. Един пример за това, как се спазват всички мерки.


Директорът на първия ни оперен театър, акад. Пламен Карталов „мобилизира“ за кратко време всички служби на Операта, за да отговори на изискванията, наложени от пандемията. Взе се и нелекото решение да се отменят за две седмици спектакли при много добри продажби, както и на разпродадени спектакли. Всичко това с цел да се опазят артистите и публиката.

В писмо до президента Конте по повод затварянето на театрите и концертни зали в Италия Рикардо Мути пише:
„Театрите се ръководят от хора, запознати с указаните мерки срещу Ковид, като мерките са били винаги спазвани, както е било препоръчано.
Моля Ви, изпълнете искането не само на артистите, но и на публиката, да се възобнови театралната и музикална дейност, онази потребност от духовна храна, без която обществото се изражда.“

Софийската опера спазва необходимите мерки, за да дарява своята публика с празници, които укрепват духа и здравето.