Софийската опера отбелязва с два концерта 150-ата годишнина от рождението на Сергей Рахманинов
29 мар 2023БТА

Софийската опера отбелязва с два концерта 150-ата годишнина от рождението на Сергей Рахманинов

Софийската опера и балет отбелязва с два концерта 150-ата годишнина от рождението на композитора Сергей Рахманинов. Спектакълът е озаглавен „Говори Рахманинов“, а представянето е на 1 и 22 април, съобщават организаторите.

Събитието е с участието на Цветана Бандаловска (сопран), Благовеста Константинова (пиано) и Теодор Георгиев (актьор). 

„Още преди една година, когато Благовеста Константинова ми напомни, че предстои голяма годишнина на Рахманинов, аз се замислих, че съм родена в Русия, руският е моят матерен език, обичам да пея на руски и решихме, че непременно ще направим този концерт. След идеята започна реализацията. Исках тази програма да бъде театрална. Да не бъде концерт, на който просто се изпълняват едни песни, а публиката ръкопляска. Обединихме всичко в една линия и се надявам това да се хареса. Рахманинов ще присъства много осезаемо на сцената. Затова така озаглавихме концерта „Говори Рахманинов“, коментира Цветана Бандаловска по повод събитието.

По думите й, концертът е построен така, че да проследи целия живот на композитора. „Подбрахме стихове от любимия му поет Байрон. Защо от него? Първоначално искахме да открием мислите на самия Рахманинов, но се оказа, че в писмата той не е оставил нищо. Той е бил много мълчалив, не много комуникативен, бил е интровертен. Със сигурност е споделял мислите си само в най-интимна атмосфера. Но знаем, че Пушкин, Шекспир и Байрон са били едни от любимите му поети. Така в Байрон намерихме това, което искахме да свържем с романсите и цялостната линия, която ще върви - гласът на Рахманинов през стиховете на Байрон вплетен в неговите романси“, допълва Бандаловска.

През месец април Софийската опера и балет чества още една годишнина. На 8 април ще бъдат отбелязани 35 години от премиерата на „Дон Карлос" от Верди, постановка на Пламен Карталов. От далечната 1988 г. до днес в спектакъла са участвали едни от най-големите български оперни певци – Николай Гяуров, Стефан Еленков, Никола Гюзелев, Валери Попова, Гена Димитрова, Цветелина Василева, Калуди Калудов, Емил Иванов, Костадин Андреев, Мария Белчева, Орлин Анастасов, както и редица гости от чужбина като Роберто Скандиуци и Виолета Урмана. Диригент е словашкия маестро Оливър фон Донани. 

На 2 април тенорът Джеймс Лий и сопранът Еунхие Ким ще пеят за първи път в България и ще се представят като Калаф и Луи в операта „Турандот" от Джакомо Пучини на сцената на Софийската опера.

На 7 април в ролята на Кармен от едноименната опера на Жорж Бизе ще бъде Вероника Симеони - една от изпълнителките на „Школата Кабаиванска на световната оперна сцена“. Певицата е чест гост в най-реномираните оперни театри в Италия и работи с диригенти като Зубин Мета, Микеле Мариоти и Рикардо Шайи, разказват от Софийската опера.

Марта Петкова ще бъде Ана Каренина в последния за сезона спектакъл на едноименния балет по музика на Чайковски На 9 април. В изумителната постановка на Лео Муич гостува Гилерме Алвеш като граф Каренин. Представлението е под диригентството на Андрей Галанов и с участието на Стоимен Пеев (цигулка).

Операта „Реквием“ от Джузепе Верди ще бъде представена на 13 април със солистите Кортни Милс, Изабел де Паоли, Диего Кавацин и Йитиан Лиу. Диригент ще е Константин Тринкс, а в спектакъла ще участат оркестъра и хора на Софийската опера.

На 21 април дебют ще направят Веселин Михайлов като Фредерик, Айла Добрева като Елен и Александрина Стоянова като Роуз в операта „Лакме" от Лео Делиб, а на 23 април Валерио Борджони и Йонуц Паску ще бъдат Алфред и Жорж Жермон като партньори на Станислава Момекова в „Травиата" от Джузепе Верди. Диригент е Григор Паликаров. / ГН

/АКМ/

https://bta.bg/bg/news/bulgaria/431702-sofiyskata-opera-otbelyazva-s-dva-kontserta-150-ata-godishnina-ot-rozhdenieto-na