Софийската опера отбелязва десет години от началото на „Концерти за бебоци“
05 яну 2024БТА

Софийската опера отбелязва десет години от началото на „Концерти за бебоци“

Инициативата е по идея на академик Пламен Карталов и в сътрудничество с фондация „Искам бебе“. „Концерти за бебоци“ е адресирана към най-малките зрители с техните родители, баби, дядовци, бъдещи майки.

Първият спектакъл е представен на 18 януари 2014 г. В представленията участват артисти на театъра, сред които Анна Вутова, Калин Душков, Георги Джанов, Рада Тотева, Александра Носикова, Цветиана Костова, Елена Кожушкова, Мария Носикова.

Програмата е структурирана така, че да присъстват мелодии, близки до детския свят, съчетани с песни, класически арии и дуети, ансамбли от класическия репертоар, разказват от Софийската опера. Включени са композиции от Франц Шуберт, Роберт Шуман, Феликс Менделсон, Джоакино Росини, Йоханес Брамс, Волфганг Амадеус Моцарт, Александър Владигеров, Георги Костов, Александър Райчев и др., както и от класическите опери „Хензел и Гретел“, Вълшебната флейта“. Музиката е поднесена с аранжименти за пиано, цигулка, флейта и кларинет, обой и ударни. 

„Още от ранна възраст децата имат възможност да се потопят в света на класическта музика и да усетят нейното вълшебство. Децата в „Концерти за бебоци“ могат свободно да общуват със своите любими артисти, по-големите да играят и пеят заедно с тях на сцената“, посочват от трупата.

/ ГН

/АКМ/

https://www.bta.bg/bg/news/lik/596109-sofiyskata-opera-otbelyazva-deset-godini-ot-nachaloto-na-kontserti-za-bebotsi-