Софийската опера играе "Дама пика" на 10 и 23 март
18 мар 2023в-к. "24 часа"

Софийската опера играе "Дама пика" на 10 и 23 март

Чайковски закодира в действието колкото фантастична, толкова и реална история за любовта

Любовта често пъти извисява човека, но в „Дама пика“ тя го води надолу. Герман се увлича не само по Лиза, а по пътя, който ще го заведе до богатството.

П. И. Чайковски пише „Дама Пика“ във Флоренция в началото на пролетта на 1890 година. Литературната основа на либретото е едноименната повест на Александър Пушкин. То е дело на Модест Чайковски, брат на композитора Пьотър Илич Чайковски.

Великата опера на Чайковски разказва историята на офицера Герман, който е силно романтичен герой, с буйни страсти и огнено въображение. Герман е влюбен в Лиза, богата роднина на старата графиня, от която се страхуват всички. Тя знае тайната на трите карти, с които може да се печели при всяка игра. Графинята споделя тайната само два пъти: веднъж – на своя съпруг, и втори път на един млад красавец. Ако предаде тайната трети път, ще я сполети смърт.

Герман решава да накара графинята да му открие тайната на трите карти – така ще забогатее и Лиза ще е негова. Младият офицер успява да се промъкне в стаята на старата дама и я заплашва да му разкрие своята тайна. Графинята е уплашена и от ужас умира. Лиза е потресена от мисълта, че Герман не е влязъл в дома им заради нея, а заради тайната на графинята. Младото момиче плаче и окайва своята съдба.

Появява се призракът на графинята, който заповядва на офицера да се ожени за Лиза. Герман определя на Лиза среща, да го чака на крайбрежната улица, но той потъва в игра на карти. В началото печели, но после, при третата карта вместо туз в ръцете му се появява дама пика. Герман губи всичко. В това време Лиза е отчаяна, тъй като смята, че офицерът не я обича. Силно разстроена, младата дама се хвърля в реката. Обезумял от двете загуби, Гремин се самоубива.

Това е накратко съдържанието на операта. В нея драматичността на трагедийните и остри ситуации се редуват с по-ведри сцени.

Премиерата на „Дама пика“ е била на 31 декември 1891 г. в Санкт Петербург. В България премиерата на „Дама пика“ е през 1926 година в София. Диригент е Юрий Померанцев, руски музикант, който работи по това време в София.

В главните роли на 10 март ще видим: Герман -Мартин Илиев, Лиза – Цветана Бандаловска, Графиня – Весела Янева. На 23 март в същите роли ще се превъплатят Едуард Мартинюк, Диана Гуглина Ламар и Гергана Русекова. Ще дирижира Андрей Галанов, режисьор на постановката е Вера Петрова.

https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/13900175