Софийската опера и БТА отбелязват заедно 130-годишнината на професионално оперно изкуство у нас
25 окт 2021БТА/ Даниел Димитров

Софийската опера и БТА отбелязват заедно 130-годишнината на професионално оперно изкуство у нас

На днешния Световен ден на операта БТА подписа договор със Софийската опера и балет за отбелязване на 130-годишнината на професионално оперно изкуство у нас. Подписите си под документа сложиха генералният директор на БТА Кирил Вълчев и ръководителят на националната опера акад. Пламен Карталов.

Световният ден на операта се отбелязва от 2019 година. "Тогава Opera Europa обявя деня на рождения ден на двама бележити композитори - Бизе и Щраус, за световен ден на операта", разказа Кирил Вълчев. През 1891 година в София си играе първото цяло оперно представление - "Трубадур" от Верди. С това се поставя началото на Народната опера. Три имена са в първата оперна трупа в България - Драгомир Казаков, Иван Славков и Ангел Букорещлиев.

"През тази година и половина на епидемия Софийската опера и балет доказа, че дори и без публика намира начин да свързва хората със силни емоции. Това е институция, с която може да се гордее българската държава", каза още Вълчев.

"За БТА, която се оказва една идея по-млада от операта, е чест, че маестро Карталов прие споразумение. То предвижда системно разпространение на информация в българската и английската емисия на БТА - за дейностите, примерите и звездите на Софийската опера", каза още генералният директор на БТА.

"Правим този договор в името на едно партньорство, което е значимо, не само заради идеята, но и заради ефекта от него. Защото винаги информацията трябва навреме да стига до нашата публика. Ние работим заради нея, не само в страната, но и по целия свят", отбеляза акад. Карталов.

Бих искал да изкажа не само личната си подкрепа, но и подкрепата на БТА - за инициатива, за която академик Карталов настоява няколко години - създаването на национален музей на оперното изкуство, каза още генералният директор на БТА.

Академик Карталов обясни, че по темата има "над 100 страници писма, прехвърляния на отговорност, на четири министерства". И то, не защото операта иска да направи един свой локален архив а, да даде достъп на публиката и на всички фенове на нашето изкуство да се докоснат до една реликва, до едни уникати, които заслужава да бъдат видени, а не да стоят в кашони, по тавани и мазета, посочи още Карталов.

/ММ/

http://www.bta.bg/bg/c/EZ/id/2503722?fbclid=IwAR0lm__BiZtwEhdFW4247gVj2UfyeYE2iFtzFbqBYDJTQPwakDvHm9opdnE