Софийската опера и балет отбелязва Световния ден на операта с „Борис Годунов“ от Модест Мусоргски и „Набуко“ от Джузепе Верди
25 окт 2020Софийска опера и балет

Софийската опера и балет отбелязва Световния ден на операта с „Борис Годунов“ от Модест Мусоргски и „Набуко“ от Джузепе Верди


Излъчването на монументалния спектакъл на операта „Борис Годунов“ от Модест Мусоргски в рамките на Sofia Opera Pearl Streams в дигиталните канали на Софийската опера тази сутрин привлече огромна зрителска аудитория. Повече от 7700 зрители са гледали една от най-великите творби в оперния репертоар, а записът е достигнал до над 25 000 почитатели на оперното изкуство. „Борис Годунов“ е постановка на акад. Пламен Карталов от 2014 г. и с нея Софийската опера стъпи за първи път в международната онлайн платформа Opera Vision през изминалото лято.

Софийската опера и балет отбелязва Световния ден на операта и с още едно събитие.

Тази вечер от 20 ч., БНТ 2 ще излъчи спектакъл на операта „Набуко“ от Джузепе Верди. Мащабната продукция е реализирана от акад. Карталов специално за пространството пред храм-паметника „Александър Невски“ през 2016 г.

В постановката участват големите звезди на световната опера Владимир Стоянов /в ролята на Набуко/ и Роберто Скандуици /в ролята на Захария/. Запомнящо се представяне имат и Сузана Бранкини /Абигайл/, Шай Блох /Фенена/ и Даниел Дамянов /Измаил/. На диригентския пулт е маестро Михаил Синкевич от Русия, участват оркестъра, хора и балета на Софийската опера.

„Набуко“ е поставена в София за първи път в края на 1967 г. Именно тогава е и впечатляващият дебют на Гена Димитрова в ролята на Абигайл. Впоследствие заглавието има различни постановки в София с участието на изключителни певци, диригенти и режисьори.

Пренасянето на спектакъла под открито небе предоставя ново и различно преживяване. Акад. Карталов, който е със забележителен усет за откриване на нови сцени, изгражда вдъхновяващ спектакъл, аплодиран от многохилядна публика. Толерантност между религиите, борбата за свобода и възтържествуването на справедливостта – това са най-силните послания, които отправя тази вълнуваща постановка.

„Връзката с плача и стоновете от Хора на евреите от „Набуко” е метафорична с днешното време, когато на родната ни земя се раждат толкова много таланти, хора с огромна енергия от различни слоеве, но поробени от безгрижието, пренебрежението към ценностното, от политическата, икономическа и културна родна безпътица. А плодът от съвкупността на материалното и духовното творчество създава културата на една нация, но без култура каква нация е тя...“, казва акад. Карталов.

Тази година Световният ден на операта /25 октомври/ обединява усилията на всички театри в света за възстановяване от кризата, породена от вируса Ковид-19.

Световният ден на операта е и прекрасна възможност да се сподели радостта от изкуството с целия свят.

Не пропускайте „Набуко“ от Джузепе Верди – тази вечер от 20 ч. по БНТ 2!

Честит Световен ден на операта!