Софийската опера гостува за първи път в Южна Корея
19 окт 2023БНР / Росица Кавалджиева

Софийската опера гостува за първи път в Южна Корея



На най-големия международен оперен фестивал в Азия ще звучи "Електра"

Утре в Оперния театър в град Тегу ще бъде първото изпълнение - на операта "Електра" от Рихард Щраус. Три години след българската премиера на творбата постановката на акад. Пламен Карталов гостува на 20-я оперен фестивал в Тегу, който е най-големият международен оперен фестивал в Азия.

"По време на мое пребиваване в Монреал се запознах с директора на Операта в Тегу и той ме покани да поставя "Турандот" за 19-я Оперен фестивал. Работих с целия екип – сценограф, художник, артисти. Установихме много добър контакт и получих запитване дали можем да представим една корейска оперна творба в София. Тя е създадена в Германия и премиерата й е била в Дойче опер под диригентството на Волфганг Савалиш. Аз приех /преди години така поставихме 3 опери на "бразилския Верди" Антонио Карлос Гомес/, при едно условие – ние да представим в Тегу българската опера "Янините девет братя" от Любомир Пипков. Това е заглавие, което представихме в Болшой театър - една опера, която беше незаслужено забравена и ние я възродихме. Възможностите на бюджетите обаче трябваше да ограничат тези мечти и решихме вместо тези произведения с големи хорове, да поставим "Електра" от Рихард Щраус в Операта в Тегу, а техни млади артисти да гостуват в София в нашата постановка на "Бохеми" от Пучини. И така – едно мое гостуване като режисьор стана повод да гостува и спектакъл на Софийската опера, с първите й солисти във всички главни роли", разказва режисьорът и директор на Софийската опера акад. Пламен Карталов.

Интересът към спектаклите на Софийската опера на Фестивала в Тегу на 20-и и на 21-и октомври е много голям. Въпреки че "Електра" е по-сложна творба, още в началото на седмицата 75% от билетите вече са  продадени.

"Всичко ме впечатлява, защото това е една много далечна и различна култура от нашата! Който е решил да дойде тук, най-напред трябва да се качи на високата им кула! Тя е 83-етажна и асансьорът се изкачва за 30 секунди до 78-я етаж. От друга страна, съвсем случайно попаднах сред едни старинни корейски къщи, които наподобяват нашите къщи в Боженци. Селището е много по-мъничко, защото се намира в центъра на града, но е хубаво, че там са запазили този техен автентичен начин на живот от едно време! В своя бит те все още са в миналото и живеят в минималистичен стил. На тях им трябва много малко, но в същото време са в бъдещето, защото технологията е тук. Корейците са напред в бъдещето със своя манталитет и с идеята, че ние отиваме към следващия век, технологията трябва да ни доведе до него и да бъде в служба на човека", споделя своите впечатления от страната мецосопранът  Александрина Стоянова.

Южна Корея впечатлява с хармоничното съчетание на минало и бъдеще, традиция и иновации, преплетени навсякъде. До старата къща-музей на корейския поет Лий Санг Ва има соларна смарт пейка за зареждане на смартфони и улични лампи, а срещу входа на старата крепостна стена при историческия музей на града се намира първата сграда на една от най-мощните корейски групи от компании. Върху основите на старата текстилна фабрика, от която израства този конгломерат, е построена Операта в Тегу. В този красив модерен театър във формата на роял и с отлична акустика ще се състои корейската премиера на "Електра". Постановката на маестро Пламен Карталов ще бъде представена от солистите на Софийската опера в партньорство с корейски певци и оркестъра на операта в Тегу под диригентството на Евън Алексис Крист. 

Снимки: Росица Кавалджиева