Софийската опера гостува в Турция
08 ное 2023БНР / Росица Кавалджиева

Софийската опера гостува в Турция

Автор: Росица Кавалджиева

Турнето на Софийската опера под наслов “България поздравява Турция: Честита Стогодишнина на Републиката!“ се провежда под патронажа на първите дами на България и Турция Десислава Радева и Емине Ердоган.

“Културната дипломация е една от най-мощните ракети носители на нашата външна политика. Предстоящите спектакли ще бъдат кулминацията на един амбициозен сезон на България в Турция. Имахме над 15 събития, започвайки от емблематичния календар и изложба за софийските години на Мустафа Кемал Ататюрк, и венецът е гала-оперното турне в Анкара и Истанбул“, каза българският посланик в Турция Н. Пр. Ангел Чолаков, който организира събитието със съдействието на Министерството на културата.

“Вълнуващо е да сме в сърцето на една инициатива, дала повод двама държавници да бъдат наистина част от гастрола на Софийската опера. Това е любовта на Мустафа Кемал Ататюрк към операта, която дава повод на друг държавник – Н.Пр. Ангел Чолаков, да организира сам това гостуване, да привлече и Министерството на културата, и двата театъра в Анкара и в Истанбул да дадат своето щедро гостоприемство! Какво по-хубаво от това да кажа “Благодаря, че Софийската опера за първи път гостува в Турция и да даде плодове на едно сътрудничество между Анкара и Истанбул, София да бъде част от културата на Турция и Турция да бъде част от културата на България“, каза режисьорът и директор на Софийската опера акад. Пламен Карталов.

Първият спектакъл на операта “Тоска“ от Пучини ще бъде тази вечер в Операта в Анкара, а вторият – в събота в Културния център "Кемал Ататюрк" в Истанбул. Те са благотворителни като приходите ще бъдат дарени в помощ на районите в Турция, засегнати от унищожителните земетресения тази година.