Софийска опера и балет отбелязва 95 годишния юбилей на Юрий Николаевич Григорович
22 дек 2021Софийска опера и балет

Софийска опера и балет отбелязва 95 годишния юбилей на Юрий Николаевич Григорович

На 2-ри януари 2022 г. големият руски балетмайстор Юрий Николаевич Григорович навършва 95 години. Софийска опера и балет отбелязва този юбилей с балета „Лешникотрошачката“ – хореография на Григорович.

Балетите „Каменното цвете“ (1965), музика С. Прокофиев и „Лешникотрошачката (1988), музика П.И. Чайковски, поставени на сцената на Софийската народна опера от Юрий Григорович, се радват на огромен успех и са истински триумф за българското балетно изкуство.

Хореографиите на Григорович са част от репертоара на всички световни балетни сцени и това безспорно доказва неговия творчески гений. Юрий Григорович е автор на осем оригинални балета, а сред класическите балетни заглавия, редактирани и поставени от него, са „Лебедово езеро“, „Спящата красавица“, „Жизел“, „Баядерка“, „Дон Кихот“, „Раймонда“ и много други, които съставят основния репертоар на Болшой театър.

Софийска опера и балет желае здраве и дълголетие на Юрий Григорович. За нас е истинска чест, че негови постановки са част от репертоара ни и че българският балет не веднъж се е докосвал до майсторството и таланта му. Безспорен е огромният принос на балетния маестро за родното ни балетно изкуство и ние се чувстваме горди от факта, че сме били привилигировани да се докоснем до таланта на този забележителен и неповторим творец.