Софийска опера и балет отбелязва 140 години от рождението на Игор Стравински с балетите „Петрушка“ и „Жар птица“
16 мар 2022Лицата на града

Софийска опера и балет отбелязва 140 години от рождението на Игор Стравински с балетите „Петрушка“ и „Жар птица“

Тази година се навършват 140 години от рождението на Игор Стравински. Определян като една от най-значимите личности на XX век, композиторът твори в множество музикални жанрове, като непрекъснато експериментира, търсейки нови изразни форми и стилове.

На 18-ти и 20-ти март Софийска опера и балет предлага на своите зрители две „различни“ балетни произведения – „Петрушка“  и „Жар птица“, музика – Игор Стравински. С тях композиторът получава световна известност. Тези две заглавия са същинско музикално и танцово новаторство, революционен за времето си творчески акт, претворен от една група „титанични“ артисти в лицето на композитора Игор Стравински, хореографа Михаил Фокин, балетния импресарио Сергей Дягилев и великолепните балетни танцьори от неговата трупа. 

В резултат на идеята на Дягилев да се създаде балет по музиката на Стравински, композиторът вижда възможност да разкаже прастарите фолклорни текстове на авангарден музикален език и затова се обръща към приказките от сборника на Афанасиев – в „Жар птица“ и персонажите от уличния куклен театър – в „Петрушка“. Така се ражда рядка комбинация от гениални музика, хореография и танцово изпълнение. 

В активните си творчески години Стравински живее във Франция, Швейцария, САЩ  и това допълнително обогатява неговия музикален изказ. Композиторът практически твори във всички музикални стилове, познати през този период, а всяко негово ново произведение се е превръщало в значимо културно събитие и е предизвиквало полемики и крайни разнопосочни мнения и оценки. 

През целия си творчески живот Игор Стравински е смятал, че усещането е водещо, както за твореца, така и за публиката, а не разбирането или знанието.

„Работата на композитора е процес на възприятие, а не на осмисляне. Той прихваща, подбира, комбинира, но до самия край не си дава сметка кога смислите от различен вид и значение възникват в произведението му.“

Софийска опера и балет ще представи на своята публика в две дати едноактовите балети „Петрушка“ и „Жар птица“ – на 18-ти от 19:00 ч. и на 20-ти март от 16:00 ч.

https://licatanagrada.com/sofiiska-oprea-i-balet/