Смях в операта с "Дон Паскуале" от Доницети
30 яну 2024БНР

Смях в операта с "Дон Паскуале" от Доницети

Ведрата и пълна с чувство за хумор опера "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети е чудесно преживяване не само за меломаните, но и особено подходяща творба за преход на младите зрители от детските постановки към по-сериозната музика.

В това е убеден маестро Жорж Димитров (), който ще бъде диригент на спектакъла в Софийската опера и балет на 4 февруари (неделя) от 16:00 часа.

Забавната история ще бъде разказана от Николай Петров - Дон Паскуале, Венцеслав Анастасов - Доктор Малатеста, Диана Василева- Норина, Хрисимир Дамянов – Ернесто, и Александър Георгиев - Нотариус.

Режисьор е проф. Светозар Донев.

По думите на маестро Димитров, изразени пред БНР-Радио София, операта изисква виртуозност и натоварва максимално певците. Те трябва да пеят не само красиво, но и бързо.

Музикалната комедия представя перипетиите на симпатичния и глуповат дон Паскуале, който сам попада в капана на очарователната хитруша Норина. Тя подмамва стария наивник в брачна примка по план на доктор Малатеста. В комедийния сюжет следват недоразумения и обрати. Накрая дон Паскуале се отказва от "непосилния брачен хомот" и сам благословя любовта на Норина.. с племенника си Ернесто.

Чуйте разговора на Лили Големинова.

https://bnr.bg/sofia/post/101941508/don-paskuale-ot-gaetano-doniceti