„Слънце и любов“ – концерт на албанската оперна певица Рамона Тулумани на 21 май
07 май 2023Софийска опера и балет

„Слънце и любов“ – концерт на албанската оперна певица Рамона Тулумани на 21 май

В серията камерни събития на Софийската опера и балет гостува една от известните албански оперни певици позната на публиката от предишни нейни гостувания като Виолета от „Травиата“ на Верди, както и в различни концертни програми.

Рамона Тулумани говори прекрасен български и много се гордее с предците си. Прадядо й Георги Лилов е бил инженер, работил с арх. Лазар Парашкеванов при строителството на сградата на улица Врабча. Следващият сезон се навършват седемдесет години от откриването на емблематичната сграда, където и до днес се помещава националния театър за опера и балет. Дядо й Рамиз Ковач учи оперно пеене в Софийската консерватория при проф. Христо Бръмбаров. Тук се омъжва за Николета Лилова, дъщеря на инженер Лилов. Двамата заминават за Албания, където преминава кариерата на Рамиз Ковач, признат за най-известният албански баритон.

Рамона Тулумани завършва Академията за изящни изкуства в Тирана. Специализира с Катя Ричарели, както в майсторския клас на Райна Кабаиванска. Творческият й път освен на сцената на операта в родния й град преминава и през големи театри по света. Преподава в музикалната академия в Тирана, а от 2007 г. е „Посланик на мира” на ООН.

„Много съм щастлива, че идвам отново в София. Щастлива съм да ви представя романси на Пучини, Тости и най-красивите неаполитански канцонети. Много, много ви обичам. Чакам да бъда с вас в операта на София, най-любимата опера за мен. Вие сте най-любимата ми публика“ – обръща се към почитателите си Рамона Тулумани.