Силен финал на летния сезон на Софийската опера
01 сеп 2023БНР

Силен финал на летния сезон на Софийската опера

Автор: Росица Кавалджиева 

Финалните спектакли на фестивала “Музи на водата“ се превърнаха в кулминация на летния сезон в областта на мюзикъла – не една, а поредица вечери при напълно разпродадени трибуни на сцената на Панчаревското езеро.

Софийската национална опера и балет може да си позволи повече от един силен състав солисти, така че да играе в 4 поредни вечери - от 24-и до 27-и август, хитовия си мюзикъл “Mamma mia“ при огромен зрителски интерес, и то 5 години след премиерата му на сцената на театъра. Към рецензията си оттогава само бих добавила, че адаптацията на постановъчния екип за откритата сцена на Панчаревското езеро е отлична, въздействието там е още по-вълшебно, а спектакълът е узрял като скъпо вино. И ако трябва да обобщя с една дума вечерта си, тя е щастие. Аз се чувствах щастлива. Почувствах артистите на сцената щастливи. Всички видяхме режисьора и директор на Операта акад. Пламен Карталов щастлив, когато на финалните песни и аплодисменти пристигна с едната от лодките на сцената, скочи, запя и затанцува заедно с артистите. Съпреживях щастието на хората около мен в публиката – и на малко момченце, което следеше с вълнение действието и накрая каза на баща си “Много е яко!“, и на млада дама с увреждане, която, настанена удобно, изрази благодарност към екипа на Операта и радостно се усмихваше, и на две прекрасни момичета на възрастта на дъщеря ми, които си направиха селфи за спомен. Чуйте в звуковия файл споделеното от тях след спектакъла.

Споделих преживяването и на 10 бизнес дами, които бяха специални гости на заместник-директора на Софийската национална опера и балет Христина Станева. Преди спектакъла заедно с тях имахме специалната възможност да се срещнем с директора на театъра и режисьор на продукцията акад. Пламен Карталов и да разгледаме сцената и декорите. В антракта бяхме поканени на изискан коктейл, а след спектакъла – да се срещнем и да си направим снимка за спомен със звездите на сцената. Била съм гост на такова VIP събитие на Оперния фестивал на Масада в Израел и макар и в много по-малък мащаб тук ми беше много приятно да разпозная същата идея, стил и класа в почерка. Чуйте в звуковия файл какво споделиха две от участничките в нашето събитие – Ирена Бушандрова и Лилия Стефанова.

Прекрасно е, когато публиката иска да гледа отново и отново един спектакъл! На мен ми беше много интересно и приятно да гледам “Mamma Mia“ в нов състав, в който отново блестеше голямата българска мюзикълна звезда Весела Делчева в ролята на Софи. Людмила Козарева беше великолепна Дона, а откритието за мен беше сопранът Силвана Пръвчева – завладяваща в ролята на Роузи, в съвсем различно от обичайното й амплоа.

“Спектакълът наистина е много интересен, много забавен! Ние като изпълнители се забавляваме много повече от публиката и по този начин й предаваме нашата енергия. Тя пък ни връща обичта си и аплодисментите, което за нас е страхотно! След като изпяхме един великолепен Вагнер, сега завършваме сезона с “Mamma Mia“ и наистина сме много щастливи“ сподели Силвана Пръвчева след спектакъла.

Щастие беше думата, която звучаше най-често в разговорите ми и с изпълнителите, и със зрителите. Нека пожелаем  щастлив нов сезон 2023/2024 г. на Софийската национална опера и балет – и за трупата, и за нас – публиката!

https://bnr.bg/post/101870446