"Севилският бръснар" на сцената на Софийската опера през март
Снимка: "Севилският бръснар" от Росини с режисьор Нина Найденова
21 фев 2023в-к. "24 часа"

"Севилският бръснар" на сцената на Софийската опера през март

На 4 и 5 март Софийската опера ще представи премиерните спектакли на комичната опера „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини, копродукция с държавна опера Пловдив.
 „Севилският бръснар“ е една от най-известните комични опери в света. Неоспоримо първенство! От рождението си през 1816 година до днес операта не слиза от сцените по света. Разбира се, заради брилянтната музика на Росини!Както и заради хумора и стрелите на сюжета на Бомарше", казва режисьорът Нина Найденова.

И времето и пороците са генетично заложени в жанра комична опера. И Росини, и Бомарше фанатично ги следват, насочвайки сатиричните си стрели към силните на деня на своето време, допълва Найденова.

В началото на 1816-а, сякаш на шега, за около две седмици, Росини създава своя абсолютен шедьовър – „Севилският бръснар“. Операта е по сюжет на Пиер дьо Бомарше - един от най-начетените хора и най-обичаният писател във Франция на своето време. Място в историята на големите Бомарше успява да извоюва най-вече с двете си комедии „Севилският бръснар“ и „Сватбата на Фигаро“, провокирали двама гении Росини и Моцарт да „изкажат“ себе си и възгледите си.

Днес героите са много и като че ли огледални на онези от преди два века. Днес ще се огледаме през погледа на Росини и Бомарше и ще намерим нашия смисъл. Този извън самодоволството на някои, триумфа или загубите на други, суетата и заблудите... Трудно е, но е възможно! Трябва само да открием своя Фигаро, който с бръснач и много пяна ще подхлъзне „глупостта и суетата“ на нейното заслужено място, там някъде на заден план, коментира режисьорът Нина Найденова.

А ето и постановъченият екип:

Франческо Роза – диригент
Нина Найденова – режисьор
Елица Георгиева – сценография
Николина Богданова – костюми
Боряна Сечанова – хореограф
Драгомир Йосифов – диригент на хора

Участват солисти и оркестър на Софийската опера и хор и балет на Държавна опера Пловдив.

https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/13823297