"Селска чест" и "Джани Скики" отново на сцената на Софийската опера
24 окт 2022БТА/ Даниел Димитров

"Селска чест" и "Джани Скики" отново на сцената на Софийската опера

"Селска чест" и "Джани Скики" отново са на сцената на Софийската опера - на 28 и 30 октомври, съобщават от операта.

Опера на Маскани е със специалното участие на Александрина Пендачанска в ролята на Сантуца.

"Селска чест" е първата опера, която Маскани написва (макар че "Пинота", чиято единствената премиера се състои през 1932 г. е написана по-рано) и си остава най-добре познатата от неговите 16 опери. Успехът й е феноменален, още при първото представяне в римския театър "Констанци" на 17 май 1890 г. и до наши дни. Всъщност, по времето на смъртта на Маскани през 1945, операта е била играна над 14 000 пъти - и то само в Италия.

"Джани Скики" е едноактна опера от Джакомо Пучини. Либретото е на Джовакино Форцано. Първата постановка - в Ню Йорк, на 14 декември 1918 година, е в една вечер с двете едноактни опери на Пучини "Плащ" (Il tabarro) и "Сестра Анджелика" (Suor Angelica), образуващи триптих.

В основата на сюжета са редове от песен от "Ад" ("Божествена комедия" на Данте), посветени на авантюриста и измамник Джани Скики, наказан за своите грехове. "Джани Скики" е черна комедия, единствената опера на Пучини от този тип, блестящ пример на съвременна опера-буфа, опираща се на традициите на "Фалстаф" на Верди. Изразителният речитатив, бликащият като извор мелодизъм, острата характерност, стремителното темпо отличават музиката на операта.

/ДД/

https://www.bta.bg/bg/news/lik/348560--selska-chest-i-dzhani-skiki-otnovo-na-stsenata-na-sofiyskata-opera