С „Янините девет братя“ от Любомир Пипков беше открит първият летен фестивал „Портал на два свята“
31 авг 2020Epicenter.bg

С „Янините девет братя“ от Любомир Пипков беше открит първият летен фестивал „Портал на два свята“

Дълги аплаузи, екзалтирана публика и невероятна атмосфера, съпътстваха откриването на първия летен фестивал „Портал на два свята“ (29 август – 7 септември 2020), който се провежда на късноантичната крепост Цари Мали град, над село Белчин.

Блестящи солисти, оркестър и хор на Софийската опера и балет, с диригент – Жорж Димитров.

Спектакълът се игра на историческото място, за което е писана операта, там високо, над баирите на Самоков и пред самоковска публика.

Първият летен фестивал на Софийската опера „Портал на два свята“ – Цари Мали град беше открит официално от директора на операта маестро Пламен Карталов, кмета на Самоков г-н Владимир Георгиев, г-н Симеон Пешов – председател на УС на Фондация „Възраждане на Белчин“ и директора на Музеен комплекс „Цари Мали град“ д-р Веселин Хаджиангелов.

Програмата на Софийската опера и балет продължава на 03.09 от 19:30 със Зорба гъркът – балет по музика на Микис Теодоракис

Във втората вечер от фестивала прозвуча „Кармен“ от Бизе по едноименната новела на Проспер Мериме. Авангардната постановка на акад. Пламен Карталов изпъкна на фона на залеза, а модернистичния декор контрастираше с историческите забележителности.

http://epicenter.bg/article/S--Yaninite-devet-bratya--ot-Lyubomir-Pipkov-beshe-otkrit-parviyat-leten-festival--Portal-na-dva-svyata-/225914/6/0