„Риголето“ привлича почитателите на Операта на 19 февруари
13 фев 2023в-к. "24 часа"

„Риголето“ привлича почитателите на Операта на 19 февруари

Силна любов и жестоко отмъщение се сблъскват в една от най-често играните опери в света. „Риголето“ е първата творба от прочутата трилогия на Верди, която включва още „Трубадур“ и „Травиата“.

Софийската опера представя „Риголето“ от Джузепе Верди с участието на именити гости – румънският баритон Йонуц Паску в ролята на Риголето, Джузепе Инфантино, възпитаник на Райна Кабаиванска, като Херцогът на Мантуа и Станислава Момекова в образа на Джилда. Джампаоло Мацоли ще дирижира оркестъра и хора на Софийската опера във великолепната класическа постановка на Пламен Карталов.

Джузепе Верди композира „Риголето“ по известната драма на Виктор Юго „Кралят се забавлява“. Партитурата е завършена бързо, но поради проблеми с цензурата по това време премиерата се забавя. В „Риголето“ композиторът изгражда един от най-съвършените образи в своето творчество. Саркастичният гърбав придворен шут е любящ баща на Джилда и полага всеотдайни грижи да опази дъщеря си от злините на заобикалящия я свят.

Първото изпълнение на „Риголето“ е във Венеция на 11 март 1853 г. и успехът е огромен.

След премиерата Виктор Юго възкликва, че би искал и неговите герои да могат да говорят по четирима едновременно, като в същото време се разбира какво казва всеки един от тях, визирайки прочутия квартет в трето действие. Самият композитор е убеден, че „Никога няма да напиша нещо по-хубаво!“. В „Риголето“ звучи и една от най-известните тенорови арии “La donna e mobile”.

https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/13731107