Режисьорът и диригентът на „Ариадна на Наксос“ – за премиерата на 29 и 30 април в Софийската опера и балет
07 апр 2022в-к. "24 часа"

Режисьорът и диригентът на „Ариадна на Наксос“ – за премиерата на 29 и 30 април в Софийската опера и балет

Режисьорът Вера Немирова:

Голямата наша певица Анна Томова-Синтова е работила изключително успешно с певците от нашата Опера за премиерата на „Ариадна на Наксос“(29.04, 30.04 ). Екипът тук е превъзходен, много професионален, на много високо ниво. В операта „Ариадна на Наксос“ от Рихард Щраус се събират два свята. Светът на т.н. „сериозна опера“, „опера серия“, дело на един млад композитор, който пише първото си произведение върху мита за Ариадна на Наксос и нейната среща не с бога на смъртта, а с този, който дарява любов и живот, Бакхус. От друга страна са комедиантите от комедия дел арте, в който оживява уличния театър. Той идва със средствата на импровизацията и се вмъква в трагедията, оживява я и става комедия по либретото на Хуго фон Хофманстал.
В сюжета най-богатият мъж на Виена поръчва комбинирана трагедия с комедия, за да му стане по-весело. Това е много актуална тема и днес, защото и сега трябва да мислим какво да предложим на публиката, дали да им представим нещо по възвишено или сме принудени да правим повече комерчески забавления.
Направете си удоволствието да се насладите на красиви мелодии и завладяващ актьорски спектакъл с премиерата на Софийската опера и балет на „Ариадна на Наксос“ - този оперен бисер, в който можете да откриете и нещо от нашия свят и от себе си.

Правила съм този спектакъл в Германия, после в Русия, но гласовете на нашите артисти, които са отлични комедианти и вроденото чувство за хумор на българския народ, дава особен привкус на шедьовъра на Рихард Щраус, който ще ви забавлява.

В актьорския състав на „Ариадна на Наксос“ са :
Аристократ – Николай Павлов,
Учител по музика - Атанас Младенов, Веселин Михайлов
Композитор –Лилия Кехайова, Мариана Цветкова
Тенор (Бакхус) – Костадин Андреев, Мартин Илиев
Офицер – Ангел Антонов
Учител по танци – Емил Павлов, Красимир Динев
Перукер – Светозар Рангелов, Стефан Владимиров
Лакей – Николай Войнов, Стефан Владимиров
Цербинета – Диана Василева, Станислава Момеков, Айла Добрева
Примадона (Ариадна) – Габриела Георгиева, Радостина Николаева, Цветана Бандаловска
Арлекин - Атанас Младенов, Илия Илиев
Скарамучо – Даниел Острецов, Красимир Динев
Труфалдино – Ангел Христов, Бисер Георгиев
Бригела - Рейналдо Дроз, Хрисимир Дамянов
Наядя – Любов Методиева, Айла Добрева
Дриада – Весела Янева, Цвета Сарамбелиева
Ехо – Силвана Пръвчева, Силвия Тенева

Оркестър на Софийската опера

Диригент - Евън-Алексис Крист
Режисьор – Вера Немирова
Музикална подготовка – Анна Томова-Синтова
Сценография – Йенс Килиан
Костюми - Павлина Ойстерхус
Хореография – Александър Александров

Диригентът Евън-Алексис Крист:

Операта „Ариадна на Наксос“ от Рихард Щраус е комедия, в която се разгръщат два свята, единият е комедия, другият е изключително сериозен. Всъщност не случайно ролята на композитора е автопортрет, който си прави сам Рихард Щраус.
Това, което е изключително важно в случая е фактът, че Софийската опера има певци, които не само имат отлична техника, но и прекрасни актьорски качества. Те притежават голям опит с оперния театър на Вагнер, нещо, което е много важно. Вера Немирова намира най-верния начин да извади от тях актьорските им качества, способности. Тази опера на Рихард Щраус изисква умения, които да оживеят в комедията. Нещо, което Вера Немирова постига отлично.

Ще споделя, че тази комедия е много трудна за поставяне. Режисьорката намира начин да създаде вълнуващ оперен театър, в който да се разгърне богатият музикален език на Рихард Щраус.

В тази опера изглежда като че ли се импровизира, но всъщност, всичко е много организирано. Режисьорката просто е голям майстор. Това е отлично шоу.

Певците са много добри, справят се невероятно добре, въпреки че текстовете са много динамични, диалозите също. Артистите бяха скептични в началото. Сега обаче правят всичко по най-добрия начин. Действието се развива динамично. Динамично се променя и хармонията в музикалната структура. Певците обаче успяват де се справят с всичко това и с изключителните си певчески и актъорски качества ще завладеят сърцата на публиката.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/11306861