„Реквием“ от Джузепе Верди
03 апр 2023Софийска опера и балет

„Реквием“ от Джузепе Верди

„Покой вечен дай им, Господи:
и светлина несекваща да ги озарява.“

Скъпи приятели,

В навечерието на Великденските празници имаме удоволствието да ви поканим на „Реквием“ от Джузепе Верди.

Творбата, определяна като двадесет и седмата опера на Маестрото, ще представят хорът и оркестърът на Софийската опера под диригентството на Константин Тринкс. Като солисти са поканени американският сопран Кортни Милс, италианският мецосопран Изабел де Паоли, тенорът Диего Кавацин също от Италия и китайския бас Йитиан Лиу. 

Ще се радваме да ви посрещнем в Софийската опера и балет на 13 април, Велики четвъртък. 

Верди дирижира своята Messa da Requiem в деня на първата годишнина от смъртта на Алесандро Мандзони в катедралата „Свети Марко“ в Милано на 22 май 1874 г.  

Историята на траурната Меса започва през 1868 г., когато умира Джоакино Росини. Верди предлага тринадесет композитори да напишат Меса в негова памет. Този план така и не се осъществява, но Верди завършва своята част Libera me, паднала му се по жребий. Година след пропадането на проекта композиторът обявява, че все пак ще напише Реквием, но работата върви бавно. Така се стига до 22 май 1873 г. когато Италия се прощава с поета и хуманиста Мандзони, символ на борбата за обединение на страната. Верди е толкова съсипан от скръб, че отказва да придружи в последния път своя идол. Но още на следващия ден решава, че ще напише „Меса за Мандзони“. Работи бързо и само след три месеца произведението е завършено. 

„Когато говорим за "Реквием" на Верди, неволно музикалните познавачи ще чуват гласовете на Борис Христов, Николай Гяуров и много други уникални български гласове, които правят наистина тази музика тайнство, смята Пламен Карталов и допълва. „Творба, писана преди 150 години, продължава да смразява и да възвеличава душите на всички, които се докосват до нея - и изпълнители, и слушатели".