Програмата на Софийската опера и балет за най-малките „Концерти за бебоци“ навършва 9 години
Снимка: Пресцентър на Софийска опера и балет
19 яну 2023в-к. "24 часа"

Програмата на Софийската опера и балет за най-малките „Концерти за бебоци“ навършва 9 години

Програмата на Софийската опера и балет за най-малките „Концерти за бебоци“ навършва 9 години. По идея на акад. Пламен Карталов и с възхитителните умения на режисьора Юлия Кръстева е създадена една от най-впечатляващите инициативи за приобщаване към изкуството на най-младата публика. Първото представление е на 18 януари 2014 г.

Юлия Кръстева разказва за подготовката и работата, свързана с програмата „Концерти за бебоци“:

Подготовката за програмата започна през декември 2013, но идеята е от малко по-отдавна. В „Концерти за бебоци“ се осъществява първата среща на най-малките зрители с класическата музика. Разказва се за сезоните, ръчичките и техните пръстчета, за полезните качества на зеленчуците и плодовете, за различните инструменти - цигулка, пиано, флейта, обой, кларинет, ударни. Всичко това се случва с магията на детските песни от наши и чужди композитори, части от класически арии и дуети, ансамбли. Целта е децата да са в постоянен досег с класическата музика. Това са едни от най-зареждащите спектакли, изпълнени с много емоции и непредвидими реакции от децата. Целта на „Концерти за бебоци“ е още от крехка възраст децата да бъдат закърмени с класическата музика. И наистина, след време ние виждаме резултатите. Пред очите ни порасналите бебоци се отправят към Камерната зала и много пъти се обаждат – „Ние сме от първите Бебоци, сега вече пораснали“.

В проекта участват най-младите артисти от театъра. В момента това са: Анна Вутова, Георги Джанов, Калин Душков, Александра Носикова, Рада Тотева, Мария Носикова, Христина Стоянова, Кристина Димитрова, Лора Илиева.

До този момент са изиграни над 450 представления.
На „Концерти за бебоци“ са присъствали над 35 000 деца.
Те много трудно си тръгват след всеки спектакъл. Не им се разделя със сцената, с артистите. Това за нас е най-голямата награда – грейналите детски очи, усмивките върху детските лица, „сърдитите“, които не искат да си тръгнат от залата…

През годините обратната връзка е директна. Има посетители, които са абонирани и идват почти всяка седмица. Когато малко поотраснат, децата имат любими артисти и идват заради тях в различните заглавия – вече в по-големите спектакли. Те сами се обаждат – „от порасналите бебоци“, „от възглавниците“… Имаме тетрадка на гардероба, в която се вписват впечатления след всеки спектакъл.

За децата през годините концертите станаха любими. Последните три сезона излязохме и в парка на Военната академия, за да може нашата детска публика и през лятото да бъде с любимите артисти. Концертите се развиват по отношение на репертоара. Постоянно се стремим да има нови неща. С течение на годините имаме любими песни, които се пеят и от родителите, и от порасналите деца. Единствено тук разрешаваме да запишат любима песен и след време, когато дойдат на поредния спектакъл децата между две-три годишни пеят заедно с любимия солист. Много често има случаи, когато дадено дете не слиза от сцената по време на целия спектакъл. Контактът е много непосредствен, доверието и топлината са взаимни.

И през новата година ще имаме изненади за нашата най-млада аудитория с нови песни, арии, ансамбли. Винаги сме на разположение за организиране и отпразнуване на рождени дни и други щастливи събития. Това съобщиха от пресцентъра на Софийската опера и балет. 

СНИМКА: Пресцентър на Софийска опера и балет
СНИМКА: Пресцентър на Софийска опера и балет

https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/13550387