Примата на Софийската опера Радостина Николаева празнува днес рожден днес
03 юни 2022Софийска опера и балет

Примата на Софийската опера Радостина Николаева празнува днес рожден днес

Радостина Николаева е блестящ сопран на Софийската опера и балет. За своя успех на сцената тя казва: „Успехът е нещо временно. Излизането ми пред зрителите, особено в началото,  беше свързано с голямо вълнение. Старая се да трансформирам емоцията, така че да дам най-доброто от себе си. Излезеш ли на сцената, трябва да забравиш себе си и да се превърнеш в героя. Да преобърнеш вълнението си в позитивна енергия, като се изолираш от всякакви странични пречки и се концентрираш в себе си.“

Пътят на Радостина Николаева в живота е свързан с музиката, със сцената, с образите, които създава и със зрителите, които я обичат и ценят. Тя дебютира на сцената на Русенската опера с ролята на Дона Елвира в „Дон Жуан” от Моцарт (1998 г. ), спечелва конкурс за солистка на Софийската опера и балет (2003 г.), с което започва блестящата й кариера като една от първите сопрани в най-престижния наш оперен театър. Богатият й репертоар включва централните сопранови партии в шедьоврите на оперната класика – Лиу в „Турандот” и Амелия в „Бал с маски” от Верди, Ана Болейн в „Ана Болейн” от Доницети, Микаела в „Кармен” от Бизе, Дездемона в „Отело”, Виолета в „Травиата” и Аида  в „Аида” от  Верди, Мими в „Бохеми” от Пучини, Неда в „Палячи” от Леонкавало, Земфира в „Алеко” от Рахманинов, Антония в „Хофманови разкази” от Офенбах и още много други.

Гастролира в оперни спектакли и фестивали в Германия, Швейцария, Холандия, Япония, Русия и други страни, както и на сцените на всички български оперни театри.

Репертоарът на Радостина Николаева е разнообразен. В него тя включи и оперите на великия немски композитор и философ Рихард Вагнер, които се играят за първи път в България под режисурата на Пламен Карталов. Радостина участва с изключително майсторство в „Пръстенът на нибелунга“, в „Парсифал“, в „Тристан и Изолда“, в които пресъздаде незабравими престижни образи.

Примата има в биографията си много отличия.

В момента Николаева репетира  операта „Летящият Холандец“ на Вагнер, чиято премиера ще бъде на 8 юли на езерото Панчарево. Режисьор е Пламен Карталов. С нея се открива за трети път прочутия фестивал „Музи на водата“ 2022 г.

Желаем на Радостина Николаева здраве, нови постижения и вдъхновения по нейния творчески път!