Приказната "Хиляда и една нощ" оживя в Софийската опера
01 юни 2022Lupa.bg / Марина Чертова

Приказната "Хиляда и една нощ" оживя в Софийската опера

Балетът на големия хореограф Елдар Алиев е пиршество за душата

Вълшебните приказки от Ориента - "Хиляда и една нощ" оживяха красиво в Софийската опера. Четири дни публиката бе омаяна от изключителния балет, поставен от големия хореограф Елдар Алиев по пленителната музика на Фикрет Амиров. Със спектакъла се отбелязва 100-годишнината от рождението на именития азербайджански композитор.

А на 31 май по време на четвъртата премиерна дата беше отбелязана 30-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Азербайджан. Външните министри на двете страни Теодора Генчовска и Джейхун Байрамов топло приветстваха присъстващите преди началото на спектакъла.

Директорът на Софийска опера и балет акад. проф. Пламен Карталов приветства гостите с добре дошли и сподели: „Тази вечер е една особено тържествена вечер, защото заедно с вас ще отбележим 30 години дипломатически отношения между Република България и Република Азербайджан. Денят на независимостта на Република Азербайджан – национален празник, 100 години от рождението на азербайджанския композитор Фикрет Амиров, чиято вълшебна музика ще чуете тази вечер в хореографията на един знаменит майстор на танца Елдар Алиев.“

Магичната история за Шехерезада, която с мъдростта и красотата си успява да стопли леденото сърце на суровия султан Шахриар развълнува хиляди зрители през четирите премиерни дни. Приказка в приказката, разказана майсторски и с финес от талантливата балетна трупа на Софийската опера, ръководена от балетмайстора Александър Александров. Музиката в балета е под диригентството на Ейюб Кулиев и Борис Спасов. 

"Хиляда и една нощ" потапя публиката в историята на Близкия Изток още с първите акорди на музиката, с разкошните декори и визуални и уникални светлинни ефекти, също дело на Елдар Алиев. В първите минути на спектакъла пред зрителите се разгръща на кино екран магичната книга с дебели корици. По време на спектакъла тази ефирна прозрачна завеса, зад която танцуват балетистите създава усещането, че зрителят сякаш гледа 3D анимация.

"Пиршество за очите, тържество за душата! Великолепен спектакъл", споделяха омаяни от красотата на видяното и от таланта на артистите, които с такава лекота и ефирност "летяха" на сцената. А зад този невероятен синхрон между балетистите и пластичност на движенията им стоят стотици часове репетиции със световноизвестния хореограф Елдар Алиев. 

"Спектакълът беше уникален, през цялото гледах в захлас! Поздравления за екипа и прекрасните балетисти!", подобно въодушевление бе обхванало всички зрители, които излизаха от залата на Софийска опера наистина зашеметени от видяното.

Ефектната сценография на Семьон Пастух и екзотично-пищните костюми на Галина Соловьова наистина потапят зрителя в атмосферата на Близкия Изток.

През 1979 г. азербайджанският композитор Фикрет Амиров написва балета "Хиляда и една нощ". За да изрази богатството на арабската ритмика, в пратитурата той използва безкраен репертоар от ударни инструменти – бонгос, том-томи, ксилофон, вибрафон, барабани, камбани, тимпани, чинели, както и оригиналния азербайджански инструмент тар. В допълнение женският хоров фон придава специфичен нюанс, характер и емоционалност на музиката.

Роденият в Баку балетен артист, хореограф и педагог Елдар Алиев покорява със своето майсторство най-големите сцени в Европа, Азия и Америка. По време на срещата си с българските медии той сподели, че е поставял този балет в САЩ през 1994 г. и преди известно време в Мариинския театър в Санкт Петербург.

Алиев сподели, че "Хиляда и една нощ" е сложен балет с особено трудни мъжки танци и поддръжки. Познавам отлично балетната трупа в София и е удоволствие за мен да работя с нея, каза с усмивка маестрото. Азербайджанският майстор на танца е добре познат на българската публика, тъй като преди 5 години той постави в Софийската опера балета „Корсар“, който е в афиша.

Либретото на „Хиляда и една нощ“ е създадено от прочутите братя Рустам и Магсуд Ибрахимбеков. Те въплъщават концепцията си в две действия на балета и правят селекция от книгата, избирайки трите най-популярни приказки, разказани от Шехерезада: Синдбад, Аладин и вълшебната лампа и Али Баба и четиридесетте разбойници. Всички истории демонстрират такива основни женски черти като любов, красота и мъдрост, а също така ирония, самоирония и опрощение.

Изпълненията на солистите са повече от впечатляващи. Талант и атрактивност струи от танците на Марта Петкова в ролята на Шехерезада, на украинката Екатерина Чебикина като Нурида, жената на султана, на Цецо Иванов като Шахриар, на Емил Йорданов като Роб, на Алфред Яго като Синбад, на Вяра Иванчева като Девойка, на Георги Банчев като Птица Рух, на Симеон Атанасов като Аладин, на Матю Уитъл като Колдун, на София Цуцакова - Абенанти като Принцеса Будур, на Венера Христова като Морджана, на Георги Аспарухов като Главатар, на Иван Георгиев като Али Баба, на Рада Тотева като Сопрано.

В края на спектакъла публиката дълго аплодира балетния ансамбъл, хореографа, диригента, хора и репетиторите.

Директорът на Софийска опера акад. Пламен Карталов сподели, че е щастлив този прекрасен балет да е включен в репертоара на Софийската опера. Процесът на подготовката му, беше прекъснат заради пандемията и, че през този сезон това е първата премиера на балетната трупа.

На 1 юни вечерта може да се насладите за последно през този сезон на "Хиляда и една нощ" в Софийска опера. Пищният спектакъл ще се играе на 13 август по време на фестивала "Опера на върховете" на Белоградчишките скали. 

https://lupa.bg/news/