Пресконференция за премиерата на операта-оратория „Кирил и Методий“ от Живка Клинкова
17 май 2021Софийска опера и балет

Пресконференция за премиерата на операта-оратория „Кирил и Методий“ от Живка Клинкова

Днес, 17 май в Софийската опера и балет се състоя голяма пресконференция, посветена на премиерата на операта –оратория „Кирил и Методий“- композитор Живка Клинкова, либрето Венко Марковски.

Премиерата ще бъде на 23 май от 19 часа, когато грандиозното произведение ще бъде изпълнено за първи път у нас в целия му вид. Преди 40 години операта-оратория е представена за първи път, в съкратен вариант, в полския град Бидгошч в присъствието на Папа Йоан Павел II. Сега поводът е 40 годишнината от обявяването на Кирил и Методий за съпокровители на Европа.

Академик Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет отбеляза , че политиката на първия ни оперен театър е да представя на публиката нови, или малко изпълнявани творби от българското оперно творчество. По този начин Операта отдава заслуженото на произведения на композитори и либретисти, които влизат в националната ни музикална памет.

На пресконференцията присъстваха:

Владимир Георгиев - Кмет на Община Самоков
проф. Стефан Стефанов - Президент на Международна фондация "Св. Св. Кирил и Методий"
Михаил Тачев - Изпълнителен директор на Международна фондация "Св. Св. Кирил и Методий"

На срещата с журналистите бяха и певците:
Бисер Георгиев , който ще видим като КОНСТАНТИН КИРИЛ - ФИЛОСОФ
Атанас Младенов ще изпълни РОЛЯТА НА МЕТОДИЙ

На нея се представи и част от постановъчния екип:
Жорж Димитров - Диригент
Вера Петрова - Режисьор
проф. Пламен Павлов - Консултант

Кметът на Самоков Владимир Георгиев сподели, че е изключително щастлив, че творбата на неговата съгражданка Живка Клинкова ще бъде представена за първи път в целия си блясък на сцената на Софийската опера и то в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Общината ще съдейства да бъде направен видео- запис на операта-оратория за БНТ и за бъдещите поколения.

Професор Стефан Стефанов, президент на Международната фондация "Св.Св. Кирил и Методий" изтъкна, че фондацията ще подкрепи разпространението на операта-оратория. Фондацията съществува от 20 октомври 1982 година и има учредители от 47 страни, всички са известни личности в областта на науката и културата. Професор Стефанов смята, че делото на Живка Клинкова трябва да стане известно у нас и в чужбина. Първа стъпка в това отношение направи академик Пламен Карталов, благодарение на когото операта-оратория ще се играе на сцената на Софийската опера.

Михаил Тачев- изпълнителен директор на Международната фондация "Св.Св. Кирил и Методий" поздрави акад.Пламен Карталов, певците , оркестъра и хора на Операта за работата над "Кирил и Методий".

Професор Пламен Павлов - консултант.
Професорът сподели, че най-накрая операта-оратория ще бъде върната там, където й е мястото – на сцената. Благодарение на нея преоткриваме и епическата поезия на Венко Марковски – един голям патриот, високо оценен навремето от големия наш поет Теодор Траянов. Приживе композиторката Живка Клинкова е била при поета Венко Марковски и го е поканила да бъде нейн либретист.

Според режисьорката Вера Петрова зрителите ще могат да видят и чуят едно оригинално българско произведение, да се докоснат до двама титани –Живка Клинкова и Венко Марковски.

Певците Атанас Младенов и Бисер Георгиев, които изпълняват ролите на Кирил и на брат му Методий, изтъкнаха, че в тези бездуховни години, в които живеем, се нуждаем от бляскав спектакъл като операта-оратория «Кирил и Методий».

Накрая на пресконференцията акад. Пламен Карталов съобщи, че г-жа Янка Такева - Председателката на Синдиката на българските учители, дава висока оценка на Софийската опера и балет, която на 23 май ще изпълни операта – оратория «Кирил и Методий» и тя ще влезе в златната съкровищница на българското музикално изкуство.

Янка Такева организира посещение на 200 учители от Софийска област, които ще гледат премиерата на операта-оратория „Кирил и Методий“.